Кампанията за набиране на донори на стволови клетки "Заедно за надежда" продължава, като на 29 февруари ще се проведе в Стара Загора, Казанлък, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Кърджали, Плевен и Благоевград. Това съобщиха от Александровска болница.

Инициативата, организирана от Българския регистър за донори на костен мозък и стволови клетки към лечебното заведение, започна през януари в Перник, Варна и Шумен в помощ на Михаела Димитрова.

Младата жена страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки. До момента не е намерен подходящ донор.

Дарителските акции за набиране на доброволни донори към Българския регистър ще бъдат провеждани периодично. Кампанията се осъществява с подкрепата на БЧК и Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Подробна информация за лабораториите, в които ще се проведе кампанията, ще бъде публикувана на интернет страницата на Александровска болница.

Снимка: БТВ

Сега Михаела е подложена на химиотерапия в болница в Хайделберг. Шансът е трансплантация на стволови клетки, но все още не е открит съвместим донор.

"Моята молба е повече хора да се интересуват и да станат донори, защото така могат да помогнат не само на мен, но и на много други болни хора", сподели момичето преди време.

Нейна опора е приятелят й Марио, който подема кампания за дарителство на стволови клетки.

"Ако има повече регистрирани хора в България, тя и други български пациенти ще имат по-голям шанс", обясни Марио Мавров.

От Националната ни банка за стволови клетки алармират, че твърде малко хора даряват. В момента регистрираните донори на стволови клетки у нас са едва 2500.

Трябват още поне 45 хиляди, за да бъде покрита нуждата на българските пациенти. А процедурата е напълно безопасна, уверяват лекарите.