Наскоро един от водещите застрахователни брокери в България излезе със стряскаща статистика, облечена в индекс за /без/опасно шофиране, която показва, че над 9% от активните водачи на моторни превозни средства, това са 215 хил. шофьори, имат рисков профил на поведение на пътя. Те допускат трите основни грешки, причиняващи тежки пътно-транспортни инциденти - агресивно шофиране, ниска концентрация на вниманието и каране с превишена скорост. Изследването обаче изтъква като водеща причина за войната по пътищата на страната агресията, особено при младите шофьори.

Промяната в нагласите и поведението на пътя е от изключително значение, тъй като анализът на данните показва, че съществува пряка връзка между стойността на SDIndex и броя на пострадалите в статистиката на "Пътна полиция". През 2017 г. при пътно транспортни произшествия у нас са загинали 682 души, ранените са 8680, от които 6737 леко и 1943 тежко. От загиналите 341 са водачи, 183 пътници, 157 пешеходци и 1 работник на пътя. 496 от загиналите са мъже, а 186 - жени.

Вече две години членове на Ротари клубовете в София, психолози от Института по психология към МВР и преподаватели и творци от Нов български университет работят по проект за изкореняване на агресивното поведение на пътя. Те обаче са избрали пътя на превенцията - чрез образование още от ранна ученическа възраст, а после и в гимназиалния курс, да изградят у младите хора толерантност и неагресивни поведенчески модели. Това трябва да ограничи в бъдеще броя на жертвите и ранените по пътищата на България и да ни доближи до целта, която си поставят днес развитите страни в Европа - за нулева смъртност на пътя към 2050 г.

В рамките на проекта в края на май 2018 г. стартира и образователна кампания "Дай път на живота!", която има петгодишен хоризонт и цели да намали броя на жертвите и ранените на пътя чрез въвеждане на иновативно обучение в българските училища за формиране на неагресивно и толерантно поведение на младите хора като днешни спътници в колата и утрешни шофьори.

Вече са сертифицирани от МОН създадените от екипа иновативни учебни помагала, в които чрез ролеви игри, видеоклипове, филми, създадени с участието на известни български актьори като Цветана Манева, Диляна Попова, Никола Стоянов, проф. Анри Кулев и негови студенти по анимация от НБУ, автомобилния рали шампион Катя Стратиева и др., ще се извършва интерактивно обучение на ученици. То ще ги запознае с базисните емоции, как да ги разпознават, какви техники да използват, за да ги овладеят и контролират. Така те ще могат да развият емоционалната си интелигентност, да идентифицират и разбират емоциите на другите и да придобият емпатични способности. Нещо, което ще ги направи ангажирани спътници в колата и коректив в поведението на водача зад волана и утрешни внимателни и толерантни шофьори по пътищата на България.

Две от разработените програми са предназначени за ученици от 9 до 12 години и младежи на възраст 16-18 години от гимназии и средни професионални училища.

Третата програма е за обучение на учители от различни краища на страната и членове на Ротари клубовете у нас. Тя стартира със семинар в Кюстендил /на 7 и 8 ноември/, по време на който около 30 преподаватели от училища в София, Благоевград, Кюстендил и Перник ще могат да овладеят разработените от психолозите иновативни учебни помагала, за да ги използват в образователните часове по пътна безопасност, които МОН въвежда през новата учебна година. Втори такъв семинар ще се проведе на 21-22 ноември в Стара Загора с учители от Пловдив, Стара Загора, Бургас и Ямбол.

Семинарите се организират и провеждат в партньорство със Синдиката на българските учители, ръководен от Янка Такева, която изцяло застана зад кампанията.

Образователната кампания "Дай път на живота" се реализира в рамките на Проект за намаляване на жертвите и ранените по пътищата в Република България, осъществяван по инициатива на Ротари клуб София в партньорство с отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" - МВР, Институт по психология към МВР, Нов български университет.

Спомоществовател на кампанията е застрахователно акционерно дружество "Далл Богг: живот и здраве".