Желанието ни е да привлечем качествени и мотивирани млади хора за служба в Българската армия, на които да предоставим възможности за кариерно развитие, сигурно възнаграждение и социален пакет за тях и семействата им. Това каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев на пресконференция в Стара Загора, където бе представена кампанията "Бъди войник".

"Сред задачите на кампанията е повишаване на информираността на младите хора за перспективите, които дава Българската армия. За тази цел ще бъдат използвани различни канали, но най-много ще се разчита на живия контакт по време на информационните борси. Там всеки, който проявява интерес, ще може да зададе въпросите си и да получи компетентен отговор. Службата в Българската армия на първо място е служба в името на Родината и по време на кампанията ще се търси и засилването на връзката на обществото с армията, посочи още генерал-лейтенант Димитър Илиев.

В тази връзка са организираните статични покази на въоръжение, оборудване и техника, както и концерти на оркестрите на Националната гвардейска част и на формированията в страната.

"Добри перспективи за избралите професията на войника дават още и модернизационните проекти на Българската армия, както и тенденцията за повишаване на възнагражденията, в съответствие с трудностите, рисковете и отговорностите на професията", каза още генерал-лейтенант Димитър Илиев.

"За миналата година е преодоляна негативната тенденция на по-голям брой напуснали, отколкото постъпили в Българската армия", посочи още генералът.
За 2019 г. предстои на първо време да бъдат обявени конкурси за попълване на 185 места в Сухопътните войски. През годината ще бъдат обявявани конкурси и за военните формирования от състава на Военновъздушните и Военноморските сили, както и други конкурси за Сухопътните войски и 68-а бригада Специални сили.

Домакините на представянето на кампанията - Втора Тунджанска механизирана бригада, са едно от най-големите военни формирования в страната. Заместник-командирът на бригадата полковник Недялко Ников отбеляза, че службата при тях е в млад, мотивиран колектив, със съвременна техника и въоръжение и с перспективи за кариерно израстване и участия в мисии зад граница.

Некомплектът в бригадата е около 30 процента, какъвто е приблизително средният некомплект на войниците във формированията на Сухопътните войски. И в момента в бригадата се провежда конкурс за 40 вакантни места, като за цялата година се предвижда да има 4 или 5 подбора. Критериите за желаещите за войници са стриктни, за да не се допусне компромис с нивото на подготовка, посочи още заместник-командирът на бригадата.

На 7 февруари в град Стара Загора от 15.00 ч ще започне информационната борса за набиране на войници и матроси за Българската армия, както и показът на военна техника в парк "Пети октомври", а вечерта от 18.30 ч е концертът на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.