"Изявлението на г-жа Елена Йончева показва, че за пореден път тя не е разбрала важните послания, отправени ясно и категорично от строителния бранш". Това се казва в позиция на Камарата на строителите в България (КСБ) във връзка с изявлението на депутата от "БСП за България" Елена Йончева, направено на брифинг в НС вчера, в което се казва, че "реакцията на КСБ показва страх и паника от извършването на проверка. 

 

От Камарата уточняват още: да спре използването на бранша за политически цели! Мирната демонстрация няма връзка с искането за експертиза и уверяваме г-жа Йончева, че не сме в паника и не изпитваме страх от проверки. Но настояваме те да се извършват при стриктното спазване на съществуващото законодателство.

КСБ категорично не приема поредните популистки изказвания на депутата Елена Йончева и настоява тя да подкрепи с доказателства твърденията си за корупция и злоупотреби в строителството, а ако не разполага с такива, публично да го заяви.

Dir.bg припомня, че вчера строителите се събраха на мирна демонстрация в столицата в защита на бранша. До 12 часа на обяд 1000 машини бяха разположени по "Цариградско шосе" на входа на столицата. Техниката не нарушаваше ритъма на движението в района. Повод за недоволството им бяха обвиненията за некачествени ремонти. Подписка с 53 хиляди подписа в подкрепа на строителните фирми бяха внесени в Народното събрание, а писмо с исканията на бранша ще получат Президентството и Министерският съвет.

"Продължава агресивното натрапване в публичното пространство на невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании. Много е вероятно целта на тези атаки да бъде дискредитиране или дори ликвидиране на българските компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейски програми и да бъде предоставен на чужди компании българския строителен сектор", заяви вчера председателят на Камарата на строителите Илиан Терзиев.

Представителите на строителната камара се срещнаха с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която ги подкрепри. Те обсъдиха проблемите си и с президента Румен Радев. Бяха приети и от премиера Бойко Борисов, който заяви, че не одобрява дискредитирането на строителите, но призова за качество в изпълнението на проектите.

На днешното си заседание правителството реши да отпусна допълнителни 1,349 млрд. лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за 2018. С тези пари ще бъдат изградени 134,2 километра от магистрала "Хемус" - това е отсечката от Боаза до пътя Русе - Велико Търново. Сумата ще е от централния бюджет за 2018 г.

Вчера Министерски съвет отпусна близо 1.35 млрд., малко повече от 150 млн. лева ще бъдат използвани за погасяване на задължения на държавата към строителните фирми.