Известният перкусионист Калин Вельов спаси безпомощен мишелов, който най-вероятно е паднал от гнездото си в Борисовата градина.

Музикантът правел сутрешния си крос, когато недалеч от зоологическата градина открил птицата да лежи на пътеката.

"Тази сутрин докато тичах в Борисовата градина, близо до Зоопарка на пътеката лежеше ястреб.. безпомощен. Успях да го пренеса до колата и преди малко го оставих в клиниката на фондация "Дивите Животни". Благодаря им, че се грижат за подобни случаи!! Ще се обадя утре да видя какво се случва.. видимо не е наранен, но щом ми дава да го нося, значи не е добре", написа Вельов във Фейсбук и публикува снимки.

Снимка: Facebook

Председателят на Българската соколарска асоциация Павел Якимов обаче уточни пред Dir.bg, че откритата от музиканта птица е мишелов от семейство Ястребови, а не ястреб. Объркването е нормално за непрофесионалното око, уточни Якимов.

Вельов отишъл до колата си, за да си вземе ръкавици и да пренесе птицата.

"Мислех че ще хапе, а тя не реагира. А от зоопарка не можаха да се отзоват бързо и да я пренесат. Не знам какво му има..и защо въобще е в града. Видимо нямаше наранявания. Късмет, че някое куче или котка не го е хванала преди мен... Лежеше на забутана пътека в края на гората", обяснява още музикантът.

Той е отнесъл птицата във Фондация "Дивите животни". Според Павел Якимов, малкият мишелов трябва да бъде върнат по възможно най-бърз начин в гнездото му.

Снимка: Facebook