Коронакризата доведе до едно преразпределение на благосъстояние, чиито последствия ще се видят през следващите години. Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин пред bTV.

"Това, което виждаме в момента в България, е едно голямо преразпределение между хората, които успяват да оцеляват и дори да забогатяват още повече в кризата, които са сравнително малко, и хора, които изпадат в крайна бедност. Това преразпределение ще предизвика огромни проблеми през следващите години", каза Калфин.

Според него мерките на правителството срещу икономическите последствия на пандемията са неадекватни, защото подпомагат хората с добри доходи, а не тези, които имат малки или никакви доходи като "армията самонаети".

"Останалите страни в ЕС направиха точно обратното по време на първото затваряне, заяви Калфин. - Когато започна първото затваряне, ЕС ни предлагаше 2 милиарда допълнителни средства, а ние сме усвоили една трета. Имаме 13 милиарда фискален резерв, а теглим заем."

Според него през правителството са преминали милиарди, а до засегнатите от кризата са достигнали 700 милиона.

"А действията на правителството предизвикват и хаос в пенсионната система", допълни той.

Калфин е на мнение, че трябва да търсим друга форма, в която да си решим отношенията със Северна Македония.

"България няма да промени позицията си по отношения на Северна Македония", прогнозира той.

Според него няма време, за да се постигне решение на двустранните проблеми до срещата на министрите и самият премиер на Северна Македония Заоран Заев е оставил това за след изборите в България, което е показателно.

България е губеща в настоящата ситуация и ще остане в историята като страната спряла преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС, макар че сме искали да бъдем лидери и да оглавим този процес на интеграция на Западните Балкани. Позицията ни е удобна и на други държави, които също не искат да се започне преговорният процес, но използват страната ни за претекст за това.

Калфин смята, че обяснителният меморандум на България за проблемите ѝ със Северна Македония е неразбираем за повечето европейци и не е постигнал желания ефект, а ни изолира в общността. Ветото пък е засилило антбългарските настроения в Скопие и е наляло вода в мелницата на "сърбоманските" среди.

"В момента използваме френски ключ, за да развием винт, който се развива с отвертка", заяви Калфина, според когото държавата ни има други инструменти, за да разреши проблемите със Скопие, но не стана ясно какви са те.

"Очевидно ще чакаме Република Северна Македония да се държи по друг начин. Поне така разбрах от българските представители, когато изненадващо през ноември месец блокирахме решението за започване на преговори, каза той. - Проблемът е, че и ние, и Република Северна Македония рискуваме да се плъзнем по линията на пропагандата и идеологията, която много години е властвала и в двете страни. Естествено, че за нас нашата история е важна и нашият език е важен. Аз очаквам от властите да ги защитават. Този аргумент обаче е неразбираем за европейските ни партньори."

"Трябва да търсим друга форма, в която да си решим отношенията със Северна Македония. Очаквам от правителството не да седи и да чака, а да бъде по-активно, да търси съгласие. Трябва да приключим тези въпроси, без да ги отлагаме. Отлагането на решаването на проблемите не ни помага по никакъв начин", категоричен е той.