Планираната отпуска на българското Черноморие приключва твърде внезапно. На 2 септември, непосредствено след кацането си във Варна, Мехмет Я. е арестуван. След кратък престой в затвора той е поставен под домашен арест. Оттогава насам му е забранено да напуска хотела във Варна, където смятал да прекара отпуската заедно със съпругата си. Задържането на германския гражданин става по искане на Турция. Според съобщения в медиите, през 1999 година съдът в Адана е осъдил 44-годишния германец от кюрдски произход на 12 години и половина затвор по обвинение за подкрепа на забранената Кюрдска работническа партия ПКК.

Във вторник (11.9) съдът във Варна продължи домашния му арест. Съдиите ще вземат решение за евентуалното екстрадиране на Мехмет Я. в Турция, едва след като получат повече информации за обвиненията срещу него, каза адвокатът му в разговор за ДВ. Съдията вече е изискал съответните документи от Турция. Ако турската страна не изпрати исканите документи, България ще трябва да освободи Мехмет Я., разясни още адвокатът, който пожела анонимност. Засега не е ясно кога точно ще се гледа въпросът за евентуалното екстрадиране на Мехмет.

"Не съм извършил никакво престъпление"

По време на следването си в Турция през 1990-те години Мехмет Я. се ангажирал за признаването на кюрдския език. По онова време той е прекарал известно време в затвора. След това напуснал страната и получил политическо убежище в Германия, а през 2009 година и германско гражданство. В телефонен разговор с вестник "Бонер Генераланцайгер" Мехмет Я. казва, че е искал да се откаже от турския си паспорт след получаването на германско гражданство, но Анкара не му разрешила това.

"Искам да се върна у дома и да продължа да водя предишния си живот. В Бон съм добре интегриран. Не съм направил нищо престъпно", казва той в интервю за вестник "Tагесцайтунг". В Бон Мехмет Я. работи за хуманитарната организация "Каритас", където се грижи за малолетни бежанци. Съпругата му Гюлсен Я. е стипендиантка на фондация "Фридрих Еберт" и е основателка на Сдружението за образование и интеграция "hevi e.V".

Германското външно министерство е запознато със случая на Мехмет Я. Външният министър Хайко Маас посети Турция в началото на септември. Там той разговаря с турския президент Ердоган включително и за съдбата на задържаните в Турция седем германски граждани. По повод случая с Мехмет Я. външният министър заяви за агенция Франс Прес следното: "Опитваме се да получим отговори на откритите въпроси". На запитване от ДВ бе заявено, че германското правителство зачита независимостта на българското правосъдие и че консулството в България се грижи за Мехмет Я.

Домашен арест в хотел?

В разговор с вестник "Генераланцайгер" от Бон, Мехмет Я. и съпругата му споделиха, че престоят им в хотела е свързан с редица проблеми. Мехмет Я. твърди, че полицията по няколко пъти на ден проверява присъствието му. Поради това той изобщо не напуска хотелската си стая, освен за хранене. Гюлсен Я. обяснява, че съпругът ѝ гледа да не контактува с турските граждани, отседнали в хотела. "Мъжът ми се страхува от евентуални прояви на враждебност, неприятно му е, когато ги среща по коридора", казва тя.

Мехмет Я. е принуден да остане в хотела до окончателното решение на българския съд. Проблемът е в това, че резервацията на семейството изтече още вчера (11.9.), а хотелът затваря врати на 17 октомври. Мехмет Я. се надява дотогава да бъде отново в Германия.

Публикувано в DW