Община Пловдив обяви открит конкурс за това как да изглежда Мемориал на загиналите във войните за национално обединение, който се планира да бъде изграден в подножието на Младежкия хълм. Това обявиха на онлайн пресконференция кметът Здравко Димитров, зам.-кметът с ресор "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции и Петър Мутафчиев - представител на инициативния комитет.

През 2016 г. в Пловдив бе представена идеята на инициативен комитет за създаването на Войнишки паметник, какъвто няма в града, за загиналите жители на Пловдив и областта във войните за Национално обединение, Балканската, Маждусъюзническата, Първата и Втората световна войни. Целта на обявения конкурс е да се допитаме до широката пловдивска общественост за това как трябва да изглежда Войнишкият мемеориал в Пловдив, каза Пламен Панов. Проектът трябва да придаде въздействащо емоционално и визуално послание и да се вписва в парковата градска среда.

Средствата за играждането в Пловдив на "Мемориал на загиналите във войните за национално обединение" ще се събират чрез дарения. На сайта на община Пловдив са публикувани набора от документите, които трябва кандидатите за участие да подадат. Панов добави, че се надява да привлекат и трорческите гилдии - художници, архитекти и скулптори, които да дадат своята визия за това как да изглежда Войнишкият мемориал.

"За да отдадем заслуженото на загиналите във войните за национално обединение пловдивчани и жители на областта, този паметник ще бъде", заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.