По повод разпространена фалшива новина, че две деца са изведени от училищата "Братя Миладинови" и "Юрий Гагарин" в сливенския квартал "Даме Груев", което накара родителите масово да вземат децата си и така бе прекъснат учебният процес преди ден, заместник-кметът на града Румен Иванов призовава хората да не се поддават на провокации и фалшиви новини. Той заяви, че става дума за изкуствено нагнетяване на напрежението и престъпна злоупотреба със страховете на хората.

Ето какво сподели той пред Dir.bg:

- Г-н Иванов, към днешна дата каква е ситуацията и върнаха ли се децата в училищата в Сливен?
- Все повече деца се връщат в училище и се нормализира учебният процес. Говорим, че над 60% от децата отново са в класните стаи в проблемните училища. Няма напрежение, спокойна е ситуацията. Хората разбраха, че това е провокация. В училищата в селата, където имаше проблеми, вече има над 90% посещаемост. Казвам ви данни, които са актуални от тази сутрин.

- Остава основният въпрос - откъде тръгна всичко? Имате ли информация?
- Знаете, че разследващите органи се заеха сериозно с нещата около този случай. Аз нямам информация откъде е тръгнало всичко това. Моето мнение е, че това бе политическа провокация и предвид наближаващите местни избори някой използва децата за политически амбиции към Община Сливен, респективно и към други населени места.

- Ефектът беше доста голям, въпреки че това бе игра със страховете на хората?
- Изключително неприятно е да се използват децата като обект, респективно и страховете на родителите, по този начин. Това бе едно изключително неприятно и неморално действие.

- От общината какви мерки предприехте?
- Специалистите в общината, които се занимават с образование, бяха в постоянен контакт с хората от регионалното управление на образованието. Ходили са медиатори и учители по места, за да разговарят с хората и да ги убеждават, че няма никаква заплаха за децата им. С общи усилия вече децата, в по-голямата си част, както вече казах, са отново в класните стаи.