Едно неуспешно осиновяване промени съдбата на момче от дома за сираци в село Петрово. Бойко Гренцке стига до летището със своите бъдещи американски родители, но там те го изоставят. Днес порасналото момче следва мисия - да помага на бездомни животни, разказва bTV историята на момчето.

Бойко Роджър Гренцки е името му, но старото е Бойко Камелов Петров.

Американската фамилия Бойко получава, когато е на 6 години. Роджър и Дебора Гренцке искат да осиновят момче от България. След тригодишна битка с институциите получават Бойко. И така той си тръгва от дома за сираци в Петрово, но стига само до летището.

"Те са избягали американците, еми, не знам, обяснявам си го, защото хората или са се уплашили или през онова време нещо се било случило. И преводачката ми е казвала, че съм бил плакал, но предполагам, че нещо е имало, за да се случи това нещо", казва Бойко.

Защо силният детски плач е уплашил семейството, Бойко не знае, защото оттогава досега, вече е на 31 г., той не е виждал семейството си по документи.

"Нито Дебора, нито Роджър. Даже не съм ги виждал. Аз от тях пари не искам. Просто искам да ги намерим, да ги помоля и те да станат част от нашата кауза и така", казва Бойко Гренцке.

След два неуспешни опита да бъде осиновен, днес за свое семейство счита 40 кучета. Били 150, но повечето намерили дом. За останалите се грижи той в специално направени заграждения.

"Свършвам и оттам слизам да прося по фирмите в Благоевград, които ме познават, но пари аз не желая, отиват и плащат храната в склада дадените потенциални спонсори и така", обяснява Бойко и допълва:

"В живота си много съм изстрадал. Господ ми каза просто да помагам, да правя добро, защото не всичко е пари в тоя живот".

Не се отказва, въпреки болестта си - заради суровите условия на живот има постоянни болки в гръбнака и ходи приведен. Вярва, че с помощта на добри хора ще успее да постигне целта си.

"Да си направя собствен приют и там да работят бивши възпитаници на домовете за сираци и по този начин да ги интегрираме, да сме част от това общество, така наречено интегрирано, и до сега се боря", каза Бойко Гренцке. А след това ще помисли да създаде и семейство.

"Аз още от дома си имам приятелка. Обаче на мен приоритетът са ми кучетата, на последно място са момичетата", обясни Бойко.