Две жени с COVID-19 родиха здрави бебета с отрицателен PCR тест в Пазарджик. Ражданията са проведени в "Хигия". Новородените бебенца са изписани. В болницата обаче остава едната майка. PCR тестовете на новородените Калоян и Веселина са отрицателни.

"За нас беше малко изпитание това, тези две родилки, тези две раждания. Не откъм техническата страна на ражданията, а във връзка със ситуацията с коронавируса, защото и двете бяха със симптоми за коронавирус, който се потвърди, трябваше да действаме бързо в интерес на децата и на майките", разказа завеждащият АГ отделетието д-р Пламен Станев пред БНТ.

Самите раждания преминават нормално. Работата на медиците обаче е затруднена от защитните облекла.

"Ситуацията е такава, че трябва да сме с предпазни екипи, които значително затрудняват дългия престой в операционната, извършването на фини манипулации, меко казано е дискомфорт, то си е изпитание за всички. Иначе другото е въпрос на медицински познания, които доказахме, че ги притежаваме", казва анестизиологът д-р Тони Палийски.

Двете бебета и едната майка вече са си в къщи. В болница ще остане втората родилка, която е била в по-тежко състояние. Тя проявява симптоми няколко дни преди раждането, а ден преди него се влошава.

"Влошавайки сериозно кръвно налягане, което вероятно комбинацията от ковид инфекция и по принцип повишаващо се кръвното при нея последния месец, беше причина да я приемем с високо кръвно налягане и тежка прееклампсия, като акушерска диагноза. Опитахме консервативно лечение, нещата не се получиха", разказва д-р София Павлова, акушер-гинеколог.

С екипен труд раждането е доведено до успешен край.

Отвъд професионализма, емоциите не напускат медиците в двете специфични раждания.

"Няма да забравя, че първата жена, докато влезем в самата операция, непрекъснато се извиняваше за това, че е болна и че е дошла болна и какво ще стане с нас. Това за мен беше изключително емоционално, защото не трябва да се забравя, че това са пациенти, които са изплашени, които всеки ден четат и слушат отрицателни новини, ние самите също всеки ден четем за това, че някой колега си е отишъл. Напрегнато е!", споделя д-р Елисавета Генчева, акушер-гинеколог.

От началото на годината в болницата са родени над 300 деца.