Какво трябва да направи човек, ако има температура и неразположение, които могат да предполагат зараза с коронавирус? Според разписания алгоритъм на действие от Министерството на здравеопазването, трябва да информираме за състоянието си личния лекар. Оказва се обаче, че ако се задвижи процедурата, до лечебното заведение ще ни транспортира екип на Спешна помощ.

"Сигналът в Спешна помощ се подава от личния лекар, който е говорил с пациента. Личният лекар е този, който преценява дали трябва пациентът да бъде изследван, или не. След като получим такъв сигнал, екип на Спешна помощ се подготвя за транспортирането. Хората от екипа се обличат в специални защитни облекла - имат маски, очила, ръкавици и калцуни. Така оборудвани, те отиват на адреса на пациента, за да го вземат. След това, в зависимост от възрастта, пациентът се транспортира до лечебно заведение, което може да го приеме", обясни за Dir.bg говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска.

Снимка: Дир.БГ

"След като се остави пациентът, екипът се прибира. Предпазните средства се свалят и се предават на специално място в контейнери за медицински отпадъци. След това линейката се дезинфекцира основно. След като се почистят повърхностите в нея, се оставя така за около 20 минути. След това линейката се проветрява и е готова да бъде на разположение на екипите ни. Линейката, която отива да обслужи такъв пациент, е произволна. Всичко е в зависимост от това, колко свободни коли има към момента на подаването на сигнала", добави Сунгарска.

Снимка: Дир.БГ

"Към момента не може да се каже средно колко такива сигнала обработваме на ден, защото ситуацията е доста динамична. Екипите ни са подготвени да реагират във всеки един момент", завърши тя.

Снимка: Дир.БГ

От Министерството на здравеопазването отново публикуваха инструкции как да ограничим предаването на COVID-19. Най-важното е да спазваме висока лична хигиена и да избягваме социални контакти.

Мерки за лична защита

- Добра хигиена на ръцете.

- Кихайте и кашляйте в салфетка или в лакътя си. След това изхвърлете салфетката и измийте ръцете си.

- Здравите хора няма нужда от маски.

Мерки за средата

- Чистете редовно най-често използваните повърхности и предмети.

- Не споделяйте предмети.

- Осигурете добра вентилация на помещенията.

Мерки в социална среда

- Стойте на поне 1 м. разстояние от хора със симптоми.

- Изолация на хора със симптоми.

Засега случаите на коронавирус у нас са 7 - шестима още се лекуват, една жена почина вчера. Състоянието на съпруга й е критично. Той се намира в изолирана сграда на територията на "Пирогов".

Снимка: Министерство на здравеопазването

Снимка: Министерство на здравеопазването