Федералната служба за контрол в областта на защитата на правата на потребителите на Русия (Роспотребнадзор) даде предписание за това как човек може да засили имунитета си. 

Службата препоръчва отказ от употребата на алкохол и цигари, добър сън и да се закалява организма за да се поддържа здрав имунитет, който, според службата, на 50% зависи от начина на живот на човека.

Това съобщиха от Роспотребнадзор на 1 март, който се чества и катоСветовен ден на имунитета, предаде ТАСС.

Силата на имунитета 50% зависи от начина на живот, който човек води. А какви са препоръките на Роспотребнадзор, за да поддържа човек силен имунитет:

  • здравословно хранене;
  • отказ от тютюнопушене и употреба на алкохол;
  • здрава психика;
  • здравословен сън (най-малко осем часа на ден в добре проветрено помещение);
  • редовни упражнения и повече движение - отказ от застоялия начин на живот.

Главните признаци на понижен имунитет са честите настинки, херпеси по устните, поддържане на висока температура, хронична умора, сънливост или безсъние, болка в ставите и мускулите, нарушения в съня, често главоболие и кожни обриви.

"С навременното коригиране на "пробивите" в имунитета е възможно да се предотврати появата на заболявания на много органи и системи в организма. За добро здраве и правилно функциониране на вътрешните органи е необходимо да се укрепи естественият имунитет и да се направи навременна ваксинация", отбелязва Роспотребнадзор.

Според Световната здравна организация само 10% от хората имат имунитет, което ги предпазва от почти всички заболявания. Други 10% имат вродена имунодефицит: боледуват много често. В останалите 80% силата на имунната система зависи от условията и начина на живот, допълват от руската служба по защита правата на потребителите.