Лекарство срещу коронавируса няма, но има прости начини да подсилим организма си, когато заразата е наоколо.

В предаването "Референдум" на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни как възрастните хора могат да се погрижат за имунитета си.

Проф. Кантарджиев препоръчва възрастните да приемат в нормално количество витамин D, което е по 4 капки всеки ден. Да приемаме също храни с витамин D, който се съдържа особено в рибата.

Добре е също да се добавят още витамин А и витамин C, който е в изобилие в цитрусовите плодове - портокали, грейпфрут, мандарини.

Професор Кантарджиев не съветва да се взимат много дълго време имуностимулатори, защото не се знае крайният ефект върху имунната система.

Няма засега специфично лечение на коронавируса, припомни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Всичко, което подпомага организма да се чувства в по-добра форма, в по-добра кондиция е добре дошло. Това са минерали, витамини", каза доц. Кунчев.

Но по-добре това да става под наблюдението и препоръка на лекар, а не да опитваме всичко, което срещаме в интернет, призоваха специалистите.

Проф. Кантарджиев допълни още, че малкото количество алкохол е полезен за имунната система и даже е доказано, че има слабо антивирусно действие.

Злоупотребата с алкохол обаче е опасна, защото при махмурлук два дни човек е с намален имунитет и ще изкара по-тежко вирусната инфекция.

Етанолът е много добър дезинфектант само че като средство за измиване на ръцете, уточниха още проф. Кантарджиев и доц. Кунчев.