От днес учениците от 5-и до 12-и клас трябва да се завърнат постепенно в класните стаи според заповедта на министъра на здравеопазването. На места в страната обаче учителите са против връщането на децата в клас.

Учители от Пловдивска област обаче заплашват с бойкот на учебния процес заради връщането в клас. Според спусната заповед в областта трябва да се изготвят график, при който да се редува присъствено с дистанционно образование, за да се избегне струпване на деца в училищните сгради. Те настояват децата да останат на електронно обучение поне до Коледа и то в цялата страна без оглед на заболеваемостта по региони. Преподаватели категорично отхвърлят твърденията, че има училища, незасегнати от коронавируса, и посочват, че подобни тези се дължат на слабото тестване.

Учители припомнят, че до момента 34 техни колеги са загубили битката с вируса и че е доказано, че децата са сред най-сериозните разпространители на заразата.

Недоволство сред преподавателите има и в Монтана и във Враца, които също са на мнение, че дистанционното обучение трябва да бъде продължено до овладяване на пандемията от COVID-19 в страната.

Учителите са категорични, че ако Министерството на образованието продължава да настоява за присъствено обучение, те ще бойкотират процеса и няма да влязат в класните стаи. Те изтъкват, че хигиената в училищата е изключително ниска и това ги прави опасни.

Педагозите са категорични, че не могат да принудят децата да стоят с маска в час и допълват, че според родителите децата "се задушават", когато са с маски.

Те отричат и твърденията, че при дистанционно обучение се уврежда психиката на децата и изтъкват, че щетите ще са несравнимо по-големи, ако детето загуби близък човек заради коронавируса.

Според зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова завръщането на учениците в клас е много рисковано.

"Който си учи - ще си учи и онлайн. Това няма да доведе до повишаване на успеваемостта. И както по време на грипна епидемия спирахме учениците, така трябва да го използваме и сега това спиране", каза проф. Христова пред bTV.

По думите й вече влизаме и в сезона на грипа и той няма да ни подмине.

"Ще върлуват и двете инфекции. Голямата надежда е грипът да има по-малко случаи тази година, защото мерките, които се взимат за коронавируса, ще помогнат и за грипа", обясни проф. Христова. Тя не изключи възможността пациент да се зарази едновременно с грип и COVID-19.

Къде и как ще се учи от днес?

В столицата учениците от 6 до 12 клас продължават да учат дистанционно според решението на Столичния щаб и заповедта на здравния министър. Децата от 1 до 5 клас са на училище присъствено. Изключение правят тази училища, които с молба до просветния министър специално са поискали дистанционно обучение. Такива са например 133-то училище, 60-то училище, 81-во училище и т.н.

В сряда ще има заседание на Столичния щаб, който ще реши от понеделник, 27-ми ноември, кои класове първо ще се върнат на училище. Очаква се това да са 7, 8 и 12- ти заради изпитите и матурите, които ги очакват. След това всяко училище трябва да реши по каква формула ще се редуват класовете. Последно министерството препоръча 10 учебни дни учениците да са на училище и 10 вкъщи.

В Пловдивска област от днес се възстановява присъственото обучение в почти всички училища. В Пловдив обаче областният кризисен щаб днес отново ще обсъжда как ще се учи в региона.

В Асеновград учителите настояват онлайн обучението да се удължи. От Регионалното управление на образованието уточниха, че всеки директор има възможност да прецени дали обучението да продължи онлайн или присъствено. В Асеновград пет училищата са получили разрешение от образователния министър за провеждане на дистанционни занимания.

В Първомай също продължават обучение в онлайн среда.

В Пловдив електронно обучение се провежда в две училища, а в Карлово в едно.

В област Благоевград почти навсякъде в 14-те общини децата се завръщат в клас. Повечето училища обаче ще приемат само 50 % от учениците си в класните стаи, а останалите ще учат дистанционно.

Заради много заболели учители в община Благоевград в няколко от основните училища присъствено се обучават само учениците от първи клас. В част от гимназиите в града пък е взето решение в класните стаи да се завърнат 8 и 12 клас, а останалите да учат дистанционно поне още седмица.

Учениците от 5 до 12 клас от област Стара Загора се завърнаха в класните стаи. Единствено учениците в Гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" ще се обучават онлайн до 27 ноември заради висока заболеваемост. Пет са паралелките в областта, които учат дистанционно заради карантина. В някои училища директорите намаляват часовете, за да не се засича голям поток от ученици, където обучението е на две смени. Целта е осигуряване на време за дезинфекция и проветряване. Към момента 70 учители от област Стара Загора са с положителни тестовe за Covid-19.

В Бургас учениците от 6 до 12 клас продължават в онлайн форма на обучение до 30 ноември включително. Решението е на Областният щаб за борба с коронавирус, след анализиране на данните за заболеваемост и като взе предвид мнението на здравните и образователни експерти. По данни на здравните експерти мерките въведени в област Бургас, в това число дистанционната форма на обучение на учениците от 6 до 12 клас, са довели до задържане нивата на заболеваемост, но на този етап спад не се отчита.

Извън това решение остават учениците от 1 до 5 клас включително. За тази възрастова група се запазва възможността директорите по места да решават как ще учат, на база на конкретната ситуация в училището. Този подход цели да запази възможността на родителите да работят, защото по закон децата до 5-ти клас не могат да остават сами вкъщи без придружител.

Присъствената форма на обучение от днес се възстановява в почти всички училища в Русенска област. В Русе учениците от 5, 6 и 7 клас остават следващите две седмици вкъщи онлайн, а плановете са след това да влязат в клас. Близо 100 учители от Русенска област са заразени с коронавирус или са под карантина. Затова три училища ще продължат обучението онлайн. Това са Математическата гимназия и Професионалната гимназия по облекло в Русе и началното училище в село Хотанца.

Русенските училища от тази седмица започват да изготвят графици за така нареченото хибридно- редуване на обучението от разстояние в електронна среда и присъствено обучение

Само две училища в област Добрич продължават работа в електронна среда. Основното училище "Отец Паисий" в село Батово, община Добричка, втора седмица е на онлайн обучение. Причината е, че четирима от 13-те преподаватели са дали положителна проба за COVID-19. Възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм "Пейо Яворов" в Добрич ще учат виртуално до 10 декември, но не заради пандемията, а заради авария на отоплителната инсталация. Всички останали училища от днес са на присъствено обучение. Към момента в областта има 9 болни от COVID-19 ученици, 22-ма учители и 6 души непедагогически персонал. Карантинираните деца са 164, преподавателите са 16, а помощниците - двама.

Областният медицински съвет в Шумен реши да удължи дистанционното обучение до 4 декември. Причината за удължаването на срока на дистанционно обучение е необходимостта от допълнителни противоепидемични мерки поради продължаващо дифузно разпространение на заболеваемостта и отчитане на над 500 случая на 100 000 население за последните 14 дни на територията на област Шумен. Сега то е до 25 ноември включително. Решението ще бъде изпратено в МОН.

Природо-математическата и Езиковата гимназии в Сливен от днес преминават на обучение в електронна среда за две седмици. В двете учебни заведения заболелите са около и над 15% от общия брой на учениците.

Във всички останали училища на територията на област Сливен обучението се извършва присъствено.

Професионална гимназия по икономика, професионална гимназия по земеделие, Природо-математическата гимназия в Ямбол и Основното училище село Войника до края на седмицата продължават обучение в електронна среда. Разрешение за това е получено от Министъра на образованието заради 15% отсъствия на ученици и учители в учебните заведения.

С редуване на различни класове по график дистанционно се обучават учениците от 6 и 7 клас в Средното училище в Стралджа, Средно училище "Климент Охридски" и седмокласниците от ОУ "Любен Каравелов", Ямбол. Останалите училища в област Ямбол провеждат присъствено обучение.