Правителството удължава извънредната епидемична обстановка с 4 месеца, считано от 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г.

Разпространението на Covid-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8, от които показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население).

Случаи на коронавирусна инфекция се диагностицират при хора от всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболяемостта се наблюдава при децата и младите хора на възраст от 20 до 29 години. Нараства и броят на хоспитализираните.

Ваксинационният обхват в страната е 25,53% и далеч от поставените от ЕС цели от 70% сред възрастни хора и население като цяло. Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните, които представят над 85% от всички заразени с Covid-19. 

Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на заразата.

Следва да продължи прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти у нас.