Отпускаме половин милион за планов преглед и ремонт на моторния кораб "Радецки", обяви министър-председателят Бойко Борисов преди редовното правителствено заседание.

Всички се прекланяме пред подвига на Ботев. Всички свързваме името му с кораба "Радецки". Не случайно, че в най-хубавите патриотични песни, които са като химн, е споменаван и той, отбеляза премиерът.

Парите за ремонта ще дойдат от бюджета на Министерството на културата.

На времето така са приватизирали корабостроителницата в Русе, че всъщност не може да бъде проведен ремонтът в България, трябва да отиде ремонтът в Румъния, изтъкна Борисов.

Ремонтът трябва незабавно да започне, за да може параходът да бъде ползван от хората и да се пресъздаде усещането за подвига на Ботев, категоричен е премиерът.

Точно преди пет години - на 4 юни 2014 г., по време на разходка по реката подводен плаващ предмет е бил засмукан от гребните колеса на "Радецки" и едно от тях - дясното, блокира. Това налага спешен ремонт на кораба.

Причина за повредата са високите води на река Дунав в началото на лятото. Водата е влачила много дънери, които са предизвикали и проблема, обясни тогава капитанът на кораба Божин Божинов.

25 дни са нужни за ремонта, извършен тогава в Русенската корабостроителница благодарение на АЕЦ "Козлодуй", откъдето са били отпуснати 30 000 лева.

Предишният ремонт на кораба е правен през 2012 г. - отново в Русенската корабостроителница.