17-11-2017 20-11-2018
Кабинетът дава нови сгради на ВАС и Административен съд София-област

Кабинетът дава нови сгради на ВАС и Административен съд София-област

Решението обче ще влезе в сила след почти 2 г.

| Редактор : Десислава Димитрова 4 2538 Снимка: "Лекс"

Правителството предостави две сгради на Висшия съдебен съвет, които ще се ползват от Върховния административен съд (ВАС) и от Административен съд София-област (АССО). Едната е шестетажна, намира се на площад "Света Неделя" №5 и ще се ползва от ВАС, а другата -пететажна и с вътрешен двор, е на бул. "Александър Стамболийски" №39 и ще бъде предоставена на АССО.

И двете сгради до момента са се използвали от Министерството на здравеопазването, но вече са с отпаднала необходимост за ведомството, съобщиха от кабинета. И уточниха: "Решението за новото управление на имотите ще влезе в сила след придобиване от държавата и предоставяне за управление на Министерството на здравеопазването на нова административна сграда, част от комплекс административни сгради, на бул. "Цариградско шосе" в столицата. Предвижда се новото здание да бъде изградено в срок от 21 месеца от страна на "Държавна консолидационна компания" ЕАД".

И двете сгради бяха поискани от ВСС по предложение на председателя на ВАС Георги Чолаков, припомня  "Лекс". В началото на 2018 г. ВСС реши в сградата на бул. "Драган Цанков", където допреди две години бяха Софийският районен съд и Софийската районна прокуратура, да бъдат настанени административните съдилища София-град и София-област. Но след мащабните промени в Административнопроцесуалния кодекс председателят на ВАС Георги Чолаков заяви в интервю, че ще се наложи осигуряването на самостоятелна сграда за АССО. По думите му сградата на бул. "Драган Цанков" е недостатъчна само за Административен съд София-град (АССГ), камо ли за двете съдилища. Така се стигна до намирането на нов вариант.

Самият Върховен административен съд също има битов проблем. Настоящата сграда вече не може да задоволи нуждите му. Затова в началото на 2018 г. ВСС реши да упълномощи представляващия съвета Боян Магдалинчев да поиска от правителството безвъзмездното предоставяне за нуждите на съда на централната сграда на здравното ведомство на площад "Света Неделя" №5. А както вече беше посочено, самото министерство ще се премести на ново място.

Идеята е да се изгради топла връзка между настоящата сграда на ВАС и новата, за да може магистратите и служителите по-лесно да се придвижват.