Българският бизнес е така създаден и така се развива, че за да просперира по някакъв начин, винаги стъпва на криво, и ако нямаш политическа протекция, ние затова ги наричаме олигарси, защото те повечето имат политически протекции, ако нямаш политическа протекция и имаш бизнес с държавата, някак си много трудно ще ти върви бизнесът. Поради тази причина всеки един е застрашен, въпросът е дали са нашите, или са техните. Това каза в предаването "120 минути" журналистът от в. Капитал Йово Николов.

По думите му профилът на сем. Баневи, на Стайкови, на Арабаджиеви е на хора, които очевидно се разплащат, но не са партийно обременени:

Затова казваме, че най-добрият бизнес в България е политиката.

Съмнявам се, че Арабаджиеви ще говорят, те няма и какво да кажат. Обвиненията срещу тях са малко разкарани назад във времето. За много тях е изтекъл давностният срок, освен ако не говорим за ДДС, ако не говорим за пране на пари от наркотици. При Баневи това е кауза пердута, няма как да докажат неща, които са се случили преди 20 години, че са съсипали фирми, които са приватизирали. Кой им ги е дал тези фирми.

През тези 20 години очевидно тези хора са се откупвали по някакъв начин и няма причина да си мисля, че тази практика е прекратена".

Георги Семерджиев е приятел на Евелин Банев- Брендо, обясни Йово Николов.

"Приятели са от деца, родени са в Тополовград. Банев е осъден в три държави за трафик на наркотици - 20 години има в Италия, 7 в Румъния, 6 години има в България за пране на пари. Оказа се, че е един от доста мащабните контрабандисти на кокаин в мащабите на Европа.

През 2003 г. имаше разследване в Испания, където беше разкрита цялата схема. Той внася кокаин от Колумбия, от Венецуела. В Испания беше едно грандиозно дело, в което той беше един от основните участници.

Жоро Шопа е прякорът на Георги Семерджиев. Смята се, че имат доста финансови дела заедно.

През 2004 г. делото срещу Брендо в България за пране на пари, в съдебната зала бяха изнесени факти, че заедно с Георги Семерджиев и Симо Карайчев, който е доведен брат на Банев, са пътували заедно до Виена, за да разкрият банкова сметка, през която са протекли изпраните пари от кокаина. Той по-рядко попада в полезрението на медиите и на полицията. През 2014 г. беше извършен опит за убийство, неуспешно, срещу него до хотел "Хемус" в София. Не се доказа нищо".

Доста тъпо действие е да се криеш при издирван човек. Повечето от криминалните герои са в държави, които нямат споразумение с Интерпол, като ЮАР, коментира Николов.

"Те разполагат с доста възможности. Примерно Евелин Банев се подвизаваше с 3-4 паспорта въпреки че се издирваше в цяла Европа и в Мадрид го бяха задържали при някаква рутинна проверка на автомобил.

След този тъпан, който би прокуратурата в България спрямо тези т.нар. олигарси, ще бъде абсолютен автогол, ако сключат споразумение, въпреки че НПК позволява договор с прокуратурата и съдът го приема, когато те се признаят за виновни, или съдействат на властите по някакъв начин - да бъдат намалени присъдите им. Всичко е възможно. Съмнявам се доколко тези дела ще бъдат доведени до успешен край.

След като тези хора шестват по медиите с тези първенюшки изпълнения, парадират с богатството, което имат, защо 30 години никой не ги забеляза, тази прокуратура беше в кома ли, събуди се миналата година? Тази година трябва да бъде избран нов главен прокурор, малко предизборно ми идва всичко това. Доказателствата малко се разминават с действителността".