Вижте тези данни за броя на заразените и починалите от COVID-19 ден по ден. Това не са просто числа и статистика, а човешки животи. Разгледайте ги, преди да решите, че опасността отминава и можете да излезете навън. Уви, не отминава, а идва! И данните за България ясно го показват.

Това написа на страницата си във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Провокирани от хубавото време много хора в София вчера и днес излязоха на разходка. Разбирам желанието, но не можем да си го позволим. Затова екипите на столичната полиция засилиха проверките в паркове и пешеходни зони. Вчера бяха правени предупреждения, а днес се съставят и актове за нарушения на забраната. 5000 лева са много пари - това е размерът на глобата. Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата", апелира Фандъкова.

Кметът съветва: Вслушайте се в думите на ген. Мутафчийски от днес: "най-тежките времена ни предстоят". Не ги възприемайте като заплаха, а като реалността, пред която сме изправени.

Животът ни досега беше живот на бързи обороти, в който всичко се случва сега и веднага. Днес животът ни е друг и ако намалим нашето нетърпение и бързане, ще намалим и скоростта на заразата, изтъква столичният кмет и завършва посланието си така: Останете вкъщи! Така спасявате човешки живот.

Премиерът Бойко Борисов за пореден път също призова всички граждани да си останат вкъщи. Направи го във връзка със съболезнования, които изрази във фейсбук към близките на починал от COVID-19 известен френски политик, бивш министър.