Концепцията за новите правила за шофьорските курсове е противоречива, защото в нея има неизяснени текстове. Но по-важното е, че се слага началото на поетапното обучение - да се започне от детските градини, училищата и тогава да премине в автошколите, както и за опресняване на знанията на действащите шофьори. Това заяви Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, пред БНТ.


Вече се слага край на неограниченото явяване на шофьорски изпити, а това става с промени в правилата за шофьорските книжки в правителствен план, който беше приет и от Министерски съвет.

"Продължаващото обучение би трябвало да се провежда на полигони за специални условия, съвсем различни от тези, на които обучаваме в момента. Ние нямаме възможност да влезем в ситуация на реални условия - например, попадане в заледени условия на пътя. Само с видеоклипове това не може да стане", категоричен е Иванов.

"Концепцията е ок, да, тя ще тръгне. Но хората, които ще работят на тази база, са важните. А ние все още нямаме такива хора. Имаме подготвени кадри, но те не са поканени", допълни още Иванов.