52-годишният Мицуйоши Камия, който живее на южния остров Окинава, е признал, че е правил телефонни обаждания, заплашвайки да взриви бомба в посолството и да убие посланик Каролайн Кенеди, посочва местно издание, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Двадесет години след ужасяващия атентат с газ зарин, извършен от сектата "Аум" в метрото на Токио, терористичната заплаха остава голяма грижа за Япония, няколко от чиито граждани загинаха при нападение в сряда в Тунис, предаде Франс прес.

На 20 март 1995 г. няколко членове на създадената от гуруто Шоко Асахара секта "Аум Шинрикьо" ("Върховната истина на Аум") предприемат добре подготвена акция, взривявайки контейнери с отровния газ зарин в няколко влака на метрото, пътуващи към административния център на столицата.

В сутрешния час пик никой не разбира какво се случва, докато много пътници не започват да излизат, задушавайки се, без да виждат нищо, от изходите на метрото.

Обгазени са близо 6300 души, а 13 са мъртви - големият брой жертви и пострадали шокираха японското общество, което и до днес не може да си обясни как е било възможно това да се случи.
Малко по-рано, при нещо като репетиция за големия атентат, в град Мацумото в Централна Япония загиват седем души, а още 600 получават различни болки и неразположения.

Сектата успява да произведе в лаборатория значителни количества зарин - смъртоносен газ, създаден от учени в нацистка Германия в края на 30-те години на миналия век.

След атентата в метрото Асахара и 12 негови последователи са осъдени на смърт, но никой досега не е екзекутиран, а понастоящем се води дело срещу последния от арестуваните членове на тази организация.
Япония наблюдава със заслепение, примесено с тревога, зараждането и разрастването на "Аум" през 80-те и 90-те година на миналия век.

Загадъчният водач Асахара (чието истинско име е Чизуо Мацумото) се появява ту в телевизионни предавания, ту в предизборната кампания, за да привлече вниманието на гражданите, сред които има обещаващи млади учени, лекари, адвокати и други представители на елита.

"Присъединявайки се към "Аум", тези хора съсипаха живота си", казва адвокатът Юджи Накамура.

Сектата привлича над 10 000 последователи. Въпреки многото доказателства, книги и процесите, завършили с присъди за около 200 членове на "Аум", събитията от 1995 г. остават обвити в мистерия.

"Съдебният процес можеше да бъде възможност Япония да сподели със света идеите си в борбата с тероризма, а не просто да разглежда всяко престъпление само за себе си", подчертава Кимиаки Нишида, преподавател по психология в университета Рисшо.

Според него обаче нито са били извлечени поуки, нито е бил споделен набраният опит. 

"Аум" продължава да съществува под други имена и различните му превъплъщения продължават да набират фанатици - предполага се, че те са около 1650 души.

"Можем да унищожим "Аум" и трябва да сложим край на тази организация", заяви адвокат Накамура.

Освен да предотвратява опасности на своя територия, на Япония все по-често й се налага да работи с други държави, за да разшири наблюдението си над чуждестранни организации.
Признавайки недостига си на разузнавателни средства в рискови зони като Близкия изток и Африка, японското правителство се стреми да сътрудничи със страни с повече опит.

Миналата седмица Токио реши да засили обмена на информация в тази област с Франция, която познава добре тези райони.

Двама японци бяха обезглавени в началото на годината от групировката "Ислямска държава" в Сирия, която ги държа в плен в течение на седмици и отправи поредица ултиматуми към японското правителство, смятано от джихадистите за съюзник на американците.

Десет японци загинаха при нападение срещу газов обект в Алжир през 2013 г., а най-малко трима станаха жертва на атентата в музея "Бардо" в Тунис в сряда, припомня АФП.