Той каза това по повод обвиненията на лидера на РЗС Яне Янев, който във вторник внесе сигнал във Висшия съдебен съвет срещу него, според който той и жена му не са декларирали две жилища в София и едно във френската столица.

Имам три апартамента на пъпа на София, единият от които е наследствен. Бил съм адвокат 10 години, жена ми е адвокат от 20 години. Някакви пари сме събрали. Не е вярно и обвинението, че участвам в търговски фирми", категоричен бе висшият магистрат, цитиран от КРОСС.
Той бе категоричен, че всичко, което притежава, е вписано в деклерацията му за конфликт на интереси и не я е променял от 2003 г.
"Омаскарен съм", категоричен бе съдията.

Според председателя на ВАС, атаките срещу него са във връзка с края на мандата му.
"Мисля, че на всички е ясно кои са тримата съдии, които са сезирали Яне Янев", посочи той.
Пенчев обясни, че става въпрос за трима магистрати от ВАС, свързани с далаверата с имоти в Приморско, които той лично отстрани от постовете им - Николай Урумов, Панайот Генков и Андрей Икономов.
"Твърденията за апартамента в Париж ги чухме за първи път по Дарик радио от Николай Урумов. Какво да коментирам? Направо – глупости. Жената на единия е съдия по вписванията. Това обяснява откъде са дошли тези обилни материали за земеделските земи в Троянско и Севлиевско, които жена ми е прехвърлила на сина ми", коментира още Пенчев други твърдения на Янев.

Във връзка с обвинението, че е избирал на тъмно съдебни състави, сам е участвал в такива по определени дела и е повлиял на делото за статута на защитената зона "Камчийски пясъци", магистратът коментира:
„Да, избирал съм съдебни състави, но това не е ставало на тъмно и винаги съм се съобразявал с електронното разпределение. Участвал съм и в конкретното дело за "Камчийски пясъци". Там в решението не пише, че "Камчийски пясъци" не трябва да бъде защитена територия и че трябва да се застрои. Пише, че не са ясни границите и че не може да има защитена територия без ясни граници. Обявявайки заповедта за нищожна, ние очаквахме, че на следващия ден екоминистерството ще издаде нова заповед с точни граници. Сега разбирам, 4 години по-късно, че не само това не се е случило, но е имало разни заменки и промени на статута на земята и какво ли още не".
Пенчев уточни, че наскоро министерството на Нона Караджова е спряло застрояването, но той чака да се изпълни съдебното решение да се обяви зоната за защитена територия с точни граници.

Председателят на ВАС бе категоричен, че на него не му е упражнявано влияние по делото срещу Ахмед Доган за хонорара от 1,5 млн. лв. по проекта "Цанков камък", предаде БГНЕС.
"Поддържам контакти със съдебния състав и мисля, че и те също са оставени на спокойствие. Мисля, че до края на годината ще има конкретен резултат", каза той.

Делото срещу лидера на ДПС ще се гледа днес във ВАС в открито засадение.