Лекарите от пловдивска болница отстраниха тумор с размерите на човешка глава от корема на 66-годишен мъж. Операцията продължила повече от 6 часа, а туморът е стигал от пикочния мехур чак до диафрагмата, притискал и голям кръвоносен съд.

В хода на интервенцията се наложило екипът от уролози от МБАЛ "Централ Хоспитал" - д-р Артур Сарачев, д-р Васил Ангелов и д-р Димитър Матеев, да потърсят съдействие от известния съдов хирург проф д-р Васил Анастасов, дългогодишен ръководител на клиниката в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, и коремния хирург от болница "Медлайн" д-р Радослав Дамянлиев. 

"Чувствам се много добре! Не знам как ще се отблагодаря на лекарите! Те направиха чудо за мен и ето отново съм на крака!", каза при изписването си 66-годишният Петър Динев и се разплака.

Мъжът разказва, че първите симптоми забелязал през ноември м.г. Като всички пациенти обаче се надявал, че проблемът е временен и ще мине от само себе си. Дискомфортът обаче се появил отново в края на януари и тогава Петър започнал да търси информация от близки и приятели при кой лекар да отиде.

"Оплакванията на пациента бяха типични за повечето от нашите болни – уринираше кръв и беше развил анемия", посочи д-р Сарачев. Пациентът признава, че докторите му се поскарали, защото не е ходил на профилактични прегледи, но още по-лошо – не е потърсил консултация със специалист още през ноември, когато се появили първите симптоми.

Според тях туморната формация е поне на 2 години. Ако беше диагностицирана навреме, нямаше да стане толкова голяма.

„Трудно ми е да повярвам, че съм бил болен от толкова много време, недоумява Петър, който е натрупал целия си трудов стаж в строителството. - Работата ми беше изтощителна и напрегната, но не съм боледувал, а и до есента нямах никакви оплаквания.“