Огромна киста образувала се на яйчника на 15-годишно момиче извадиха лекарите в Монтана. Според медиците, огромното образувание е прецедент при децата в ученическа възраст, съобщи Нова телевизия.

Тийнейджърката е приета в монтанската болница със затруднено дишане, силни болки и корем, голям, колкото 8-месечна бременност.

Много гадна болка ето тук в корема и като се смея и чак съм плакала от болка“, сподели момичето.

Майка й не подозирала за сериозния проблем. Виждала, че коремът на дъщеря й расте, но я завела на лекар, след като започнали силните болки.

„Тя казваше – мамо, започвам да пазя диета. Надебеляла съм и не мога да се понасям”, каза Марияна Стефанова.

Туморът бил голям над 40 сантиметра и с тегло 15 килограма, като е достигал до черния дроб на момичето.

И се наложи една тежка оперативна интервенция за премахване на яйчников тумор – двустранен тератом, с големи размери, запуснат случай…туморът беше унищожил десния яйчник“ , обясни акушер-гинекологът д-р Захари Николов. И другият яйчник бил с туморно образувание, което също е отстранено. Лекарите успели да запазят детеродните функции на момичето.

„Моят апел е майките да си водят момичетата и в училищна възраст редовно на прегледи, за да могат да се откриват навреме нещата и да се излекуват в сравнително ранен период и да няма последствия”, заяви още д-р Николов.