Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегли от пазара 251 кг и 613 гр. пушена риба, в която е установено наличие на Листерия Моноцитогенес*. Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от "Ocean Fish" - Румъния, с партиден № L 12.11.2019, според официално съобщение на БАБХ.

Заразената риба е открита при официален контрол на агенцията чрез взета проба. Продуктът е бил разпространен в търговска мрежа на територията на страната.

Към момента са изтеглени и насочени за унищожаване 251,613 кг от засегнатата партида. Не се съобщава колко килограма риба има в цялата партида.

Гражданите, закупили този продукт, могат да го върнат в магазините, откъдето изтеглянето ще продължи, отбелязва БАБХ.

Търговските обекти у нас също имат ангажимента да информират за случаи на заразени продукти чрез общодостъпни средства, като съобщение на сайта си или обявление на територията на магазина.

*Листерия (Listeria monocytogenes) е много издръжлива бактерия, изключително устойчива на силно загряване и ниски температури. Това е патогенна бактерия, която е силно заразна за хората и причинява опасното заболяване листериоза. Листериозата е инфекциозно заболяване, което протича с много разнообразна клинична картина. Поразява централната нервна система и редица други органи, в които се образуват голям брой грануломни възли, известни като листериоми.