Общият брой проби тази вечер е над 160. Става въпрос за хора, които са контактували с четиримата заразени с коронавирус. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Лекуваме всички, не можем да говорим за наличие на специфичен препарат, който да атакува този причинител. Днес изпратихме в болниците протоколите, с които са разработили китайските колеги, базирани на 70 000 случая", каза Кунчев и допълни: "Без да има специфичен препарат, има доста други начини, с които да помогнем на болните, за да не се стигне до усложнения".

Рисковите групи са възрастни хора и хора с хронични заболявания. Основен призив - социално дистанциране, не е моментът да пътуваме в чужбина и да се събираме с хора. Не трябва да затваряме цели градове, вирусът ще отмине, а не трябва да причиняваме щети, които биха продължили с години, каза още Кунчев.

"Голям е броят на контактните лица, които се изследват, в случаите с Габрово и Плевен. За Габрово са 140 лица, в Плевен няма окончателен брой", заяви по-рано на брифинг началникът на Военномедицинската академия ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който е председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Той обясни, че въпреки липсата на симптоми, масово се изследват екипите в болничните заведения, където има пациенти с коронавирус - т.е. в Плевен и Габрово.

Четиринайсет проби от ВМА са отрицателни, останалите лаборатории все още работят. До утре ще има данни от Националната референтна лаборатория.

По-рано бе обявено, че има още две положителни проби за коронавирус в България, след съобщените снощи два случая - на 27-годишен случай в Плевен и 75-годишна жена в Габрово. За всичките четири случая е доказана инфекция с Ковид-19. Заразените са в процес на оздравяване.

"Версията за нулевия пациент, който е влязъл от Гърция, отпадна почти веднага след като беше изказана, така, че няма развитие по тази тема. Когато имаме от референтна лаборатория потвърждения, въпреки, че ние ги потвърдихме N-пъти, ще информираме", каза още Мутафчийски.

Относно броят на лекарите и медицинските лица в страната, които да поемат, ако се налага, проф. Мутафчийски каза:

"Мога ли да ви задам един въпрос: кои лекари лекуват грип "Б" страната?".

Днес преди обяд директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев каза, че и втората проба на 27-годишния мъж от Плевен се е оказала положителна. Заразен е и 61-годишен мъж, който е бил в контакт с него.

"От Плевен е единият пациент, 27-годишен мъж, и един 61-годишен мъж, който е бил в контакт с него от същата клиника", каза той. В Габрово, освен 75-годишната жена, положителна проба за коронавирус е дала и втора жена, която е медицинско лице.

"Резултатите, които се получиха за Габрово са следните. Това е жена на 75-годишна възраст. Освен това има една проба на лице, което е медицински персонал, жена е", уточни Мутафчийски.

"Разширяваме и кръга на контактните лица, така че да се опитаме да открием кой наистина е донесъл заразата, но това не винаги е възможно", каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Тази вечер към София пътуват 94 проби от контактни лица - от семейството на медицинското лице, което даде положителна проба за коронавирус в Габрово, както и пациенти, които са били в непосредствен досег с болната 75-годишна жена,  съобщиха от РЗИ пред NOVA. От там допълниха, че медицинската сестра не е имала досег до болната жена, чиято положителна проба за заболяването беше оповестена снощи. 

"Възрастната жена в момента се подобрява. Медицинското лице няма клинични оплаквания. Не съм получил сигнали за напрежение с граждани", каза директорът на РЗИ - Габрово д-р Николай Пенчоков.

107 000 са вече заразените в света, 102 са страните, които са обхванати от инфекцията, сочат последните данни.