Изсичане на гората над бившия къмпинг "Черноморец" заплашва да активизира свлачище, което да погълне плажа. Застрашена от срутване е и част от вилната зона в морския град, съобщи bTV, позовавайки се на сигнали на зрители.

Мястото доскоро беше залесено, но сега е оголено.

"Тази територия представлява едно голямо свлачище, което е било спряно навремето с противоерозионни залесявания. Сложени са видове с по-мощна коренова система, които имат свойства да спират движението на почвата. Това, което виждаме сега, е унищожаване на дървесната растителност на голяма площ. Пълно унищожаване на храстите, които задържат по повърхностните пластове. Неизбежно при една по-влажна година, при повече валежи, всичко това ще тръгне към морето. Тук ще настане екологична катастрофа", обясни лесовъдът проф. Александър Ташев от катедра "Дендрология" в Лесотехническия университет.

Яна Николова и Георги Димитров са от местното сдружение "Просперитет за нашия град". Те също се притесняват от случващото се.

"Знаем, че наблизо има едно активизирано свлачище. Също така има и високи подпочвени води. В разговор с инвеститора разбрахме, че са взети мерки и след почистването на терена получихме уверението, че ще бъде отново залесен. Ниската растителност не трябва да бъде подценявана, защото тя е с доста добре развита коренова система и поддържа един такъв терен в безопасен вид", обясни Николова.

Георги Димитров се притеснява за достъпа до плажа, тъй като пътят се намира в частен имот. Това може да ограничи достъпа на жителите и гостите на Черноморец. Затова той алармира Община Созопол за друг маршрут, който при евентуално затваряне на пътя, да бъде отворен.

"Това, което ще се случва, е екокъмпинг. Няма да има никакви постройки, а ще има разположени само каравани и палатки. Това, което виждам, не е сеч, а почистване на терена, което собствениците са заявили преди месец в общината. Предстои озеленяване, така че няма нищо притеснително", заяви кметът на Черноморец Росен Деспов.

Плажът има нов концесионер, който е изкупил всички земи и имоти наоколо. Георги Георгиев, който е негов представител, обясни, че за да бъде залесен теренът, първо е трябвало да бъде почистен. Наета е фирма, която ще направи залесяването. Предвидени са специални храсти, които ще бъдат разположени в ската.

Представител на фирмата, която стопанисва имотите, поясни, че не е махана растителност. Теренът е почистен с цел да се облагороди почвата и да се махнат стари строителни отпадъци. Целта е да се засее нова растителност, за което е наета фирмата.

В района е извършено проучване, което показва, че в тази част няма активни свлачищни процеси.