Това, че живеем в по-мирно време, сравнено с 11 септември преди 20 години, е илюзия и смятам, че тероризмът ще се съживи. Такава прогноза направи един от израелските специалисти по кибертероризъм и преподавател в Международния институт по контратероризъм "Херцлия" в Тел Авив Михаел Барак в интервю за NOVA.

Барак изучава радикализацията в глобалните мрежи и споделя теорията на Айнщайн, че след следващата световна война човечеството ще се бие с тояги и камъни.

Мисля, че след 11 септември световната общност е много по-запозната. Говорим за терористична пандемия. Хората разбраха, че тероризмът не е ограничен само в една държава. Говорим за глобален феномен, коментира специалистът. 

По думите му по време на коронавирус пандемията е имало по-малко атаки, но киберопасността е налице. 

"Има хора, които публикуват радикални постове за нападения срещу полицейски управления, за демонстрации срещу ваксините. Много е трудно да спрем радикализацията на младите.Трябва да има много силна стратегия за справяне с това. Първо трябва да покажеш на младите заплахите в мрежата. Говоренето е много важно. Те трябва да знаят, за да не се поддават. Например в Босна и Херцеговина има подобни програми, които са насочени именно към младите. В Египет има програма на 13 различни езика", обясни Барак.

Според него засега България е в по-добра ситуация от много други страни и е по-безопасна.

"Мисля,че тероризмът ще се съживи. След 11 Септември светът се фокусира върху Афганистан и срещу терористите, сега вече трябва да гледаме в толкова много посоки- Африка, Йемен, Сирия, Ирак. Говорим за пандемия", прогнозира специалистът.