Израелските власти променят от 23 октомври категоризирането на България от "зелена" в "червена“ страна по отношение на ограниченията за пътуване във връзка с COVID-19, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

От тази дата българските граждани, които по изключение имат право да пътуват до Израел, при влизането в страната ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 дни.

Изключение ще се прави само за лицата, които имат разрешено пребиваване (карта за пребиваване и/или виза), работници, студенти, близки роднини на установени в страната граждани, хуманитарни случаи (нужда от лечение).

Освен България, в списъка на "червените" страни бяха преместени също Великобритания, Ирландия и Йордания.

В същото време обаче Израел сваля част от карантинните мерки срещу коронавируса. Броят на новите случаи отбелязва стабилен спад през последната седмица. Това позволява да бъдат отворени детските градини и обществените паркове.

Министерството на здравеопзването обяви, че скоро ще има план и за отварянето на светите места в Йерусалим. През уикенда броят на новозаразените спадна под 400 на ден. В края на септември той беше достигнал до 9 000 за 24 часа, което наложи общонационална карантина.

В същото време 395 нови случаи на новия коронавирус за 24 часа отчетоха последно здравните власти у нас при направени 1581 PCR теста. Това показва, че процентът положителни проби е 24.98 - рекорден досега. Потвърдените случаи, откакто се следи обстановката, са 29 503. Общият брой починали с COVID-19 досега е 986 души, като само за последното денонощие те са 18.