Седмокласници са на различни мнения кое от двете национални външни оценявания - по български език и литература или по математика, е било по-трудно. Това заявиха за БТА ученици от седми клас от столични училища в коментар след днешното национално външно оценяване по математика.

Изпитът по български език и литература на 17 юни беше много по-лесен, както и преразказът към него по творбата "Богатствата на момъка" от Георги Русафов също не беше труден, казаха за БТА седмокласничките Биянка Витанова и Христина Христова.

Според тях задачите до 20-ата задача от днешния тест за националното външно оценяване по математика не са били трудни, но следващите пет задачи са били по-трудни. При тези последни две задачи - до 25-а задача от теста, трябваше да се направи пълно описание, но при тях всяко подусловие и чертежът към 25-ата задача носят точки, обясниха учениците. И допълниха, че последната - 25-ата задача, от външното оценяване по математика е била с три подусловия.

На външното оценяване по български език и литература имаше въпрос, свързан с чипровския килим, а днес отново имаше килим, при който на една фигура трябваше да бъде намерено лицето, обясниха седмокласниците.

Днешното национално външно оценяване по математика в седми клас не беше много трудно, на мен матурата по български език и литература ми беше много по-трудна, заяви за БТА седмокласникът Йоан. Той отбеляза, че по принцип след 20-ата задача по математика останалите пет задачи са по-трудни. Външното оценяване по математика не ми беше трудно, защото съм се готвил за него още от пети клас, обясни седмокласникът. И добави, че оценките му по математика през годините са по-високи от тези по български език и литература. Добър съм по математика и искам да кандидатствам в Националната природоматематическа гимназия, каза Йоан.

Общо 61 223-ма са седмокласниците в страната и всички те трябваше да се явяват днес на националното външно оценяване по математика, което се състоя в 4930 изпитни зали, в 1696 училища. Над 16 000 квестори осигуряваха нормалните условия за работа на учениците в училищата, като в тях имаше и видеонаблюдение. Седмокласниците днес решаваха с 25 задачи по математика, а изпитният вариант за него беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката.

Резултатите от изпитите се очаква да бъдат обявени до 27 юни, а до 3 юли ще се раздават свидетелствата за основно образование.

От 3 до 5 юли е подаването на документите за участие на седмокласниците за класирането в училищата. Първото класиране излиза на 11-ти юли.

От просветното министерство вече планират нов формат на изпитите - целта вече няма да е учениците да възпроизвеждат знания, а да показват умения като анализиране и функционална грамотност.