Мантинелата не може да спре такъв тип товар. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов в предаването "Тази сутрин" по bTV във връзка с тежката катастрофа край Своге.

На въпрос с декоративна функция ли е мантинелата в участъка на тежкия инцидент, инж. Глосов заяви: "Тази мантинела е изпълнена съгласно проекта, това е урбанизирана територия, с намалена скорост на движение, има преди това тротоар и мантинела, чието предназначение не е да спира 40-тонен автомобил". Относно това, че участъкът се смята за опасен, подавани са множество сигнали и не е ли било възможно мантинелата да се подсили, инж. Глосов заяви, че при изпълнението на проекта инженерът определя технологията на изпълнение, така и приема ограничителните средства, материалите, които се използват.

Той поясни, че въз основа на сигнали, получени от органите на МВР, първите мерки, които АПИ е предприела е да предупреди за опасния участък на пътя - има ограничения на скоростта, указания, че пътят е хлъзгав и има опасност за ПТП. "Този път е в гаранцията, тя изтича тази година", добави той.

На въпрос защо АПИ или МРРБ не може да накара фирмата да извърши ремонт и 5 пъти се изпращат писма без отговор, инж. Глосов коментира: "Към момента Агенцията е спазила всички процедури, които се изискват по закон. Следващата стъпка, която АПИ е предприела, е по съдебен ред да принуди фирмата". Той добави, че последният оглед на пътя е правен на 15 август. Инж. Глосов заяви, че 10 дни по-късно са получили отговор, че дефектите не са отстранени.

Инж. Глосов изказа съболезнования към близките на загиналите.