Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе изписан от болница "Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда" и се прибра в патриаршеския дом при Софийска света митрополия, съобщиха от Светия Синод.

"Светейшият патриарх е в добро здраве и благодари за вниманието, положените грижи и молитвите. С отеческа обич Предстоятелят на светата ни Българска православна църква се моли за всички свои чеда в Родината и извън нейните предели, като благопожелава крепко здраве, дългоденствие и благопреуспяване на обичния ни народ", се казва още в съобщението на Синода.

Преди седмица 75-годишният патриарх беше приет в болницата с висока температура. От Дирекцията по вероизповеданията тогава съобщиха, че ще му бъдат направени изследвания.

Неофит има хронично сърдечно заболяване, заради което често е настаняван за наблюдение и лечение в болница. През 2014 г. той претърпя сърдечна операция, след което бе на рехабилитация в санаториум в Банкя.

Оттогава поне един път годишно главата на Българската православна църква е под прякото наблюдение на столични медици в болнична среда.