Най-тежко пострадали са крайбрежните селищата Рафина и Мати - това са и най-застрашените райони, североизточно от Атина, където са регистрирани и най-много жертви.

Мати е направо изпепелен.

Спасители обикалят къщите в Мати, за да търсят жертви

Снимка: AP/БТА

Много хора бяха застигнати от смъртта в автомобилите им, когато се опитвали да избегнат огнената стихия.

Спасителни екипи продължават да претърсват най-силно засегнатите от пожара райони. Екипи влизат  от къща в къща, претърсват изгорели коли и обгорения бряг, за да открият нови жертви.

Претърсване на къща в Мати

Снимка: AP/БТА

Властите са получили десетки обаждания за изчезнали хора, някои от изчезналите може би са сред жертвите или може би вече са се завърнали при близките си без властите да са информирани за това.

Не се съобщава официална цифра за изчезналите лица. Някои гърци прибегнаха до социалните медии и гръцките телевизии с призиви за информация за техните близки.

Издирване на оцелели или жертви под развалините в Мати

Снимка: AP/БТА

Високата температура и поривите на вятъра, които достигаха до рекордната скорост от 120 км/час, отчасти са причина за опустошението, причинено от пожарите в областта на Атина Атика, каза днес професорът по астрономия и директор на Националната обсерватория в Атина Манолис Плеионис за гръцко радио, цитиран от агенция АНА.

Изгорели околности на курорта Мати

Снимка: AP/БТА

Професорът подчерта, че такава скорост на вятъра е рекордна за последните осем години: средно тя е била 65 км/час, но поривите му са достигали до 120 км/час, уточни той.