Започна изпълнението на планираните дейности по изпразване на потенциално опасните контейнери със серовъглерод на територията на бившия торов завод "Химко" край Враца и извозването на химическия продукт извън града и страната, предаде БТА.

Операцията за извозването на опасния химикал е уникална за България, почти 20 години 110 тона серовъглерод отлежават в специални басейни и създават риск от експлозия или обгазяване на Враца, отбеляза БНТ.

Вчера бяха изпробвани съоръженията, с които ще се изпразват контейнерите. Пробите бяха извършени в присъствието на представители на контролните органи, кмета на община Враца Калин Каменов, заместник-областния управител Мирослав Комитски и собственика на фирма "Камибо" Станислав Попов (депутат от ГЕРБ). Днес работата по плана за изпразване и извозване на серовъглерода започна с тестване от празна автоцистерна на трасето, по което ще се транспортира продукта.

Периметърът на зоната за сигурност при извършването планираните дейности е 400 метра, каза кметът на Враца Калин Каменов. Той е в границите на оградената територия на бившия торов завод. В тази зона е забранена употребата на всички електронни устройства. В нея работи малък екип на фирмата, натоварена с работата по претоварване на серовъглерода в автоцистерните, както и чуждестранен експерт-наблюдател. На мястото се намират и противопожарен автомобил и специализиран автомобил за химическа защита.

Опасният серовъглерод ще бъде изнесен от комбинатa "Химко" в чужбина, каза пред bTV Емил Иванов, който ръководи операцията по транспортиране на химикала. От съображения за сигурност той обаче отказа да сподели в коя страна ще бъде извозен серовъглеродът. Такава операция още не е правена у нас, избрали сме най-щадящата технология, изтъкна експертът.

Работата на предприятията в съседство с площадката на бившия завод "Химко" не е прекъсвана и няма основание да бъде спирана, каза кметът Каменов в отговор на въпрос на БТА. Не се предвижда и евакуация на хората от съседните жилищни квартали, защото няма опасност за тях, уточни той. Маршрутът на автоцистерните при извозване на продукта ще бъде осигуряван от полицейски екипи и пилотен автомобил. Очаква се при добри метеорологични условия работата по изпразване на контейнерите и извозването на продукта да завърши до края на седмицата, посочи Калин Каменов.

Председателят на междуведомствената комисия Георги Караиванов, който наблюдава процеса по транспортиране, заяви, че засега няма забележки, но очаква да му бъдат предоставени документи за всички стъпки от операцията, включително и маршрута, за да бъде всичко прозрачно. Той очаква и документ, който да докаже, че химикалът е продукт, а не отпадък.

За да осигурят безопасното извозване на серовъглерода, от общината са ремонтирали и пътя в завода, за да не възникне инцидент с някоя цистерна.

Всеки един детайл (на операцията) е пресметнат, заяви и заместник-областният управител Мирослав Комитски.

Както обещах преди месец, от днес започва извозването на продукта. Ще стане в максимално кратки срокове, заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Попов, чиято фирма "Камибо" е собственик на химическото съединение. Той смята, че няма основание да му се иска оставката.

През месец май стана известно, че премиерът Бойко Борисов е поискал да се предприемат спешни мерки за извозването на серовъглерода. Като залог е била поставена оставката Попов като народен представител от ГЕРБ.