Районната прокуратура в Средец е образувала досъдебно производство по случая на 5-ти декември. То за момента е срещу неизвестен извършител, въпреки че вече стана ясно, че 11-годишното момче е изнасилено в училищната тоалетна от осмокласник от ромски произход, докато друг ученик от ромски произход е гледал насилието и не е направил нищо.

Момченцето, което е със специални образователни потребности, е настанено в хирургичното отделение на МБАЛ-Бургас. По думите на майка му Донка, детето е с разкъсвания.

"Синът ми е казал на ресурсния си учител, че му се ходи до тоалетната. Той му казал: „Добре, Гоше, отиди!"... Преди да излезе от тоалетната, голямото момче го  заключило. Натиска го вътре, сваля му гащичките, затваря му устата, запушва му устата и го насилва вътре", разказва майката Донка Георгиева, цитирана от bTV.

Свидетелят на бруталното деяние е дал показания и е посочил виновника, предаде TV7. Насилникът също е оказал съдействие на органите на реда и в момента е в дом за временно настаняване. Вече е изключен от училището в Дебелт.

Хората в селото обаче буквално са настръхнали и подготвят протест и блокада на главния път Бургас-Средец в сряда от 13 часа. Ултраси от Бургас и жители на съседни села пък се заканват, че ще подпалят ромската махала в Дебелт, където живее семейството на насилника. Затова от снощи в селото има жандармерия.

В училището няма охрана и затова родителите са притеснени да водят децата си. От вчера кметът постави двама свои служители да охраняват училището. Въпреки това родители се срещнаха с директора на училището с настояване за спешни мерки, съобщи Нова телевизия.

От полицията и прокуратурата категорично отказват информация за случая.

"Случаят е изключително деликатен, защото става въпрос за деца, едното от които е малолетно, а другото - непълнолетно. Образувано е разследване по чл. 158, ал. 2 от НК и в момента се работи", лаконично заяви вчера шефът на Районната прокуратура в Средец Валентина Маджарова.

По случая работи и Агенцията за закрила на детето.