Измама с името на директора на болница "Света Екатерина" - проф. Генчо Начев - в интернет от негово име се рекламира медикамент с почти чудодейни свойства срещу сърдечно-съдови проблеми. Само преди седмица той опровергава същата реклама. След обаждане на познат обаче научава, че отново се е превърнал в рекламно лице на добавка, която според описанието лекува хипертония, съобщи bTV.

„Не бях изненадан, защото не е за първи път - лекарство с чесън, лимон и не знам си какви магии... кукувича прежда. Много грозно и не е морално да се спекулира с доверието на хората, особено когато трябва да се продава нещо, което не е доказано“, коментира професорът.

На добавката се приписват чудодейни свойства - че удължава живота и разгражда килограми холестерол и тромбози.

Кадър от bTV

Според рекламата - в болниците у нас тя се използва за лечение само на депутати и министри.

„Ние лекуваме министри и депутати, но не сме използвали такава добавка. Няма такова лекарство, което е панацея и лекува хипертония, холестерол и кръвоносни съдове“, обясни още Начев.

Екипът на телевизията също поръчва добавката.

„Няма противопоказания. Комплексът съдържа натурални екстракти от растения, което гарантира пълна безопасност дори в комбинация с други медикаменти“, казват им по телефона.

Кадър от bTV

У нас добавките се контролират от БАБХ. Оттам заявиха, че няма регистриран продукт с това име. Такъв медикамент няма и в регистрите на изпълнителната агенция по лекарствата.

Сайтът вече не е активен. Добавката обаче продължава да се предлага в интернет.