МОН публикува резултатите от изпитите от Националното външно оценяване след 7. клас. Ученици и родители могат да ги проверят с входящ номер и код за достъп на сайта на МОН тук >>

Обявяването на резултатите по-рано осигурява на учениците и родителите достатъчно време, за да направят избор на училище, профил или на специалност от професия според получения бал на ученика, отбелязват от МОН.

Около 60 хил. седмокласници се явиха на изпитите по български език и литература и по математика. Оценките от тях са вход за гимназиите.

Срокът за подаване на заявленията за класиране гимназиите е от 3 юли до 7 юли 2020 г. Учениците могат да кандидатстват за прием в неограничен брой училища. Кандидатстването е електронно, но се запазва възможността за подаване на заявление и на хартия. Това може да стане в определените от регионалните управления на образованието училища-гнезда. Като отделно желание, трябва да се записва всяка избрана паралелка, а не само избраното училище. Обявяването на списъците с приетите ученици на първия етап на класирането в гимназиите е до 13 юли.

От МОН очакват резултатите да не са драстично по-ниски спрямо миналогодишните

По-рано в сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова заяви, че оценителите са положили много усилия, така че резултатите да бъдат готови по-рано, а не на 29 юни, както се очакваше.

"Защото е ясно какво е вълнението и притеснението на децата и най-вече на техните родители", каза Михайлова.

Зам.-министърът се надява децата да са се представили добре и резултатите да не са драстично по-ниски от миналата година, въпреки ситуацията, при която приключва учебната година.

Системата направи много усилия, а държавните зрелостни изпити показаха, че това обучение си е струвало и който иска е положил усилия, каза още тя.

По отношение на предвижданите интегрирани тестове след 4-и, 7-и и 10-и клас Михайлова заяви, че задължително остава изпитът по български език и математика, но се дава възможност да има в тестовете и въпроси и по други предмети.

"Често има упреци към националното външно оценяване, че се съсредоточава само върху български език и математика и едва ли не учениците се съсредоточават само към тези предмети. С новата форма ще се проверяват знания и умения на учениците, които са важни и ще могат да продължат в следващия етап", каза зам.-министърът на образованието.

Тя смята, че това не е притеснително и учениците ще могат да покажат добре какво са научили.

Вчера от образователното министерство предложиха да се въведе промяна в изпитите за Националното външно оценяване. Идеята е те да са интегриран тест с различни предмети. Предвижда се тестовете по български език да се съчетават с oбщecтвeните нayĸи, а по мaтeмaтиĸa - с пpиpoдни нayĸи.