Изложбата "Спасени съкровища на България" ще бъде открита тази вечер в Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/.

Целта на експозицията не е просто да се покажат едни интересни предмети, да се характеризира един период или етнос, а да фокусира общественото мнение върху един сериозен проблем - иманярството, каза директорът на НАИМ-БАН доц. д-р Людмил Вагалински, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Изложбата представя над 300 експоната от НАИМ-БАН и 18 музеи в страната, които обхващат всички периоди в хилядолетната история на днешните български земи - от късния халколит до Възраждането. Тя може да бъде видяна в Залата за временни експозиции от 7 ноември до 27 януари 2019 г. Сред тях има и предмети, които са не само иманярски находки, но и откраднати от музеи или действащи църковни храмове.

Снимка: БТА

Акцент са колективните находки от медни брадви от късния халколит, колективна находка от Месамбрия /днешен Несебър/, находки от римски колесници от Пловдив и НАИМ, както и средновековно накитно съкровище. Това са предмети, които предизвикват внимание и възхищение, но са извадени от контекста, в който са намерени, и по този начин е загубена ценна информация за тях, която спомага реконструирането на историята, според специалистите.

вижте още снимки

Тези артефакти са иззети от началото на 90-те години на миналия век до момента. Това са предмети, по които са минали съдебните дела и те са отсъдени в полза на държавата и вече са включени в музейните сбирки, отбеляза гл. инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор "Трафик на "Културно-исторически ценности" в ГД "Национална полиция". В отговор на репортерски въпрос Папалезов посочи, че според оперативните данни активните иманяри са между 25 000 и 30 000, за които изкараните средства от тази дейност, са основен приход за живот.

Снимка: БТА

Снимка: БТА