Излязоха резултатите от второто класиране на седмокласниците, кандидатствали за прием в осми клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Резултатите могат да се видят на интернет адрес infopriem.mon.bg с входящ номер и код.

В столицата баловете за най-желаните гимназии паднаха, но с малко - между 2 и 7 точки, предаде БНТ.

Начело с най-висок минимален бал остава Софийска математическа гимназия "П. Хилендарски", следват ТУЕС към ТУ-София и 91-ва НЕГ "Проф. К. Гълъбов". В класацията на десетте най-добри има разместване - Втора английска гимназия изпревари 73-о СУ, а 51-во училище се нареди пред 22-ро.

И тази година най-желаните паралелки след 7-и клас в София са с профил "Чужди езици" - английски и испански.

От 21 до 22 юли класираните на втория етап ученици за прием в гимназиите от осми клас следва да се запишат в съответните училища с оригиналните документи. Това съобщава на родителите и на кандидат-гимназистите началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град Ваня Кастрева.

Учениците, които не се запишат, не запазват местата си. Тези места ще бъдат обявени като свободни за третия етап на класирането в гимназиите на 25 юли, информира Ваня Кастрева и пожелава успех на кандидат-гимназистите.

Подаването на заявление за участие в трето класиране е от 26 юли до 27 юли 2022 г. Участващите в него кандидат-гимназистите не запазват досегашните си позиции в класирането и имат право да пренаредят желанията си за училища и паралелки.

В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 417 паралелки. От тях 233 са профилираните, а 184 са професионалните паралелки.