338 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус в България към 08.00 часа на 29 март.

7 са починали от COVID-19 - усложненията, причинени от коронавируса. Излекуваните пациенти са 11, съобщи Министерство на здравеопазването като се позова на Националния оперативен щаб.

Седем са новите положителни проби към момента. Те са установени в Пловдив (3 случая), Варна (1 случай), Кърджали (1), Смолян (1), Сливен (1).

По време на късния брифинг в събота, 28 март, ръководителят на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че положението се удържа, най-вероятно защото карантината дава своите резултати.

Няма бум, но това не значи, че отиваме към плато и преодоляване на кризата, а единственото успокояващо нещо е, че нямаме висока смъртност, отбеляза той.

От днес, 29 март, щабът ще провежда само по един брифинг дневно - в 17.00 часа и то в Министерския съвет, а не във ВМА. Промяната се налага с оглед на перспективите за навлизане на страната ни в същинската фаза на епидемията, съобщиха от МС. Целта е максимално да се ограничи струпването на хора на едно място и да се осигури социална дистанция на публични места.

Излекуваните - под карантина

Всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница, подлежат на задължителна домашна карантина за срок от 28 дни, считано от датата на изписването от лечебно заведение.

Това регламентира заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 27 март. Според нареждането на задължителна домашна изолация (карантина) подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:

  • лица без симптоми, т.е. такива, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване;
  • лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38℃, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.).