Обвинението, че съм ръководил организирана престъпна група е политическа поръчка на ГЕРБ. Това се посочва в изявление на Илия Стоилов, разпространено до медиите. В него Стоилов обявява за неверни твърденията, че е избягал от страната с огромна сума пари и, че брат му - народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Стоилов, е търговец на наркотици.

Стоилов обяснява, че още през 2015 г. съпругата му е подала сигнал в прокуратурата срещу лицето Николай Николов за кражба на над 100 000 лв., като допълва, че според изнесената информация от Главния прокурор и министъра на вътрешните работи в Народното събрание, Николай Николов е подал сигнал през октомври 2016 г. за отвличане и рекет и именно този сигнал стои в основата на неговото задържане и обвинение.

Стоилов посочва, че майката на Николай Николов е активист на ГЕРБ и работи в община Русе, а баща му е бивш служител на МВР Русе и добавя, че от 2010 г., е подложен на тормоз и изнудване от страна на ПП ГЕРБ, защото е симпатизант на друга политическа сила и ясно изразява възгледите си.

Стоилов отбелязва, че досъдебното производство на Специализираната прокуратура срещу него е образувано веднага след парламентарните избори през 2017 г., като от началото на разработката срещу него до задържането му на 14 октомври 2017г. няма данни за нито едно престъпление от негова страна.

В изявлението си Илия Стилов заявява, че за да се обслужи обвинението срещу него са изнудвани множество хора да лъжесвидетелстват и добавя, че твърденията за разпространение на наркотици, оръжия и склоняване към проституция липсват в обвинителния му акт, тъй като няма никакви данни за това.

Той твърди още, че обвинителен акт срещу него е внесен в съда на 13 юни 2018г., един ден преди изтичането на осеммесечния допустим от закона срок за задържане при редица нарушения на Специализирана прокуратура.

Стоилов посочва още, че е напуснал страната законно и се ползва от конституционното си право да избере в кое лечебно заведение да направи така необходимите му към момента изследвания и лечение. Той допълва, че след тяхното приключване ще се върне в България и се надява, че Главният прокурор и съдът ще бъдат обективни и ще спазват закона.

Ето какво написа Илия Стоилов до медиите:

Снимка: Дир.БГ

Снимка: Дир.БГ

Снимка: Дир.БГ

Снимка: Дир.БГ