В центъра на София, пред паметника на Незнайния войн се проведе официална церемония по издигане на Националното знаме на Република България навръх 3 март.

На площада пред паметника бяха президентът Румен Радев, Симеон Сакскобургготски, дипломати, депутати, военни, представители на вероизповеданията.

 

На честването присъстваха представители на властта и на висшето духовенство, начело с патриарх Неофит, както и стотици граждани.

Фанфари оповестиха началото на церемонията. В центъра на вниманието бяха строените под конец гвардейци, както и представителният духов оркестър.

Снимка: БТА

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посрещна президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на площада, който прие строя и поздрави гвардейците.

Снимка: БТА

По време на церемонията имаше и 20 артилерийски салюта.

След това президентът положи венец пред Паметника на Незнайния воин и отдаде почит на загиналите за свободата на България. Румен Радев прие и почетния строй от Националната гвардейска част.

Тържествата продължават през целия ден в цялата страна. В 18,30 ще има тържествена заря проверка на площад "Народно събрание".

 

По-рано в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се състоя литургията по повод 141 години от Освобождението.

Снимка: БТА

Бяха отслужени Молебен за здравето и преуспяването на българския народ и Панихида за всички войни, дали живота си за българската свобода по време на Руско-турската освободителна война.