Издателите на новия вестник с карикатури "Прас прес" ще сезират Комисията за защита на конкуренцията, защото според тях голяма част от първия брой на изданието от 1 март не е била предоставена от дистрибуторите на читателите.

Това заявиха в пресклуба на БТА журналистът Иван Бакалов и карикатуристите Чавдар Николов, Христо Комарницки и Чавдар Георгиев.

Първият брой на вестника беше отпечатан и трябваше да се разпространява на 1 март, като тиражът му беше 10 100 броя, разказа Бакалов.

"Сто бройки бяха за нас, като редакция, а 10 000 броя дадохме на генерален дистрибутор, който се казва "Национална дистрибуция", обясни той.

По думите на Бакалов още от сутринта на 1 март са започнали да им се обаждат читатели, които са се интересували от къде могат да си купят вестника.

"Установихме, че на възлови места, където има висок оборот на вестници в пунктове за продажба, вестникът или въобще не е доставен или са доставени по един-два броя", заяви Бакалов.

Той даде примери с читатели, които споделили, че вестникът не е бил доставен в подлеза на СУ, а в подлеза на "Плиска" бил доставен един брой.

До вечерта на 1 март издателите на "Прас прес" получили съобщения и от други градове в страната, че новият вестник не се продава.

Според издателите "над девет десети от тиража на вестника е скрит някъде".

"За това посегателство над свободата на словото ще сезираме и всички възможни международни институции и организации, които наблюдават свободата на словото по света", заяви Иван Бакалов.

Той добави, че ще сезират и институции в Брюксел.