От Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община ни информираха за издадена виза за инвестиционно проектиране на основно обновяване и модернизация на лятна къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина, съобщи на фейсбук страницата си Трайчо Трайков, кмет на столичния район "Средец".

Визата подлежи на съгласуване от Министерството на културата, Регионалната инспекция по околната среда и водите и проектанта на м. "Парк Борисова градина", припомня БТА. От НАГ пишат още, че не подлежи на съобщаване, тъй като за заинтересовани се считат само лицата, по чиято инициатива се издава визата. Следва да се публикува на sofia-agk.com, информира още Трайков.

На 13 юни Тодор Тодоров, директор "Нови проекти" на дружеството "Парк Мария Луиза", на презентационен тур за журналисти на територията на къпалнята, изрази намерението на дружеството да възстанови къпалнята "Мария Луиза" в нейните реални граници. Целта е възстановяване на къпалнята и запазване на плувния комплекс. Няма да има високо строителство, жилища, офиси, молове, гарантираха тогава от дружеството. Не се предвижда строителството на паркинги, достъпът до комплекса ще става с градски транспорт. Ще бъдат премахнати много опасни съоръжения и ще бъдат заменени с по-добри алтернативи, казаха още на13 юни от дружеството.