Трюфелите има опасност да изчезнат. За това предупреждават британски учени, които изтъкват като причина глобалното затопляне.

Трюфелите са неотменна част от някои от най-изисканите ястия. Цената им обаче непрекъснато расте и към момента черният трюфел се търгува за около хиляда паунда за килограм.

Изчисленията показват, че през следващите две десетилетия общата стойност на индустрията с трюфели може да достигне 4,5 млрд. паудна. Цената на трюфелите е толкова висока заради тяхната деликатност. Нужни са години, за да се стигне до истинска реколта от този вид гъби. А те растат, само ако всичко е наред.

Пол Томас, изследовател от Университета на Стърлинг: Критичният период за този зимен трюфел са летните месеци. Самият трюфел започва да се оформя в края на зимата и началото на пролетта и започва да расте бавно през лятото. Следва периодът на узряването и едва следващата зима може да се събира и яде. Трюфелите се нуждаят от влага в почвата. Заради климатичните промени през последните години времето е горещо и сухо и това спира растежа им. И няма трюфели, съобщи БНТ.

На търсачите на трюфели понякога са необходими дни и дори седмици, за да ги намерят с помощта на специално обучени кучета. Ще има ли обаче какво да търсят? Учените се опитват да направят прогнози.

Пол Томас, изследовател от Университета на Стърлинг: Работим върху два модела на климатични промени. А между двата сценария има между 78 и 100 процента спад на продукцията. Това е огромен срив.

През 2014 г. доклад на екип от изследователи от университета на Валенсия доказва, че 25% от световното производство на черен трюфел идва от испанския район на Теруел. Продукцията на трюфели в Испания през същата година е билa около 40 тона. За сравнение, продукцията във Франция по това време е билa между 40 и 50 тона. А Южна Франция е мястото, което осигурява 45% от световните количества черен трюфел.