Със 108 "за", 1 "против" и 48 въздържали се депутатите приеха предложението проф. Петко Салчев да оглави Националната здравна каса. Той сменя на поста Дечо Дечев, който обяви, че след края на мандата си, който приключва на 12 март, ще се оттегли.

"Имам над 30 г. експертен опит в областта на общественото здраве", каза минути преди да бъде гласуван проф. Салчев пред народните представители в пленарната зала на НС.

"Непрекъснато получавам актуална информация във връзка с Covid-19. Няма да развивам дългосрочна програма, а от днес с Министерството на здравеопазването ще впрегна всичките си усилия за финансово преструктуриране на касата, за да отговори на това предизвикателство", допълни Салчев, коментирайки борбата на държавата с коронавируса.

"На базата на всички данни, които получаваме, съвместно с надзорния съвет и МЗ да защитаваме всички граждани, но и да осигуряваме защита на работещите в системата в здравеопазването. Нищо не е направено, докато не се направи", каза още проф. Салчев, който получи силна подкрепа от здравния министър Кирил Ананиев.

"За многохора 13 петък, носи щастие. Да пожелаем на проф. Салчев да му носи щастие тови число. С него се познаваме повече от 2 деситилетия. Работили сме в най-различни институции имали сме съвместна работа. С него имаме много общи виждания в здравния сектори и нещата, които трябва да се случат от тук нататък", каза министър Ананиев пред депутатите в НС.

"Той е един достоен професор, добър администратор. Диалогичен човек, може и знае как да провежда определената политика. Това ще го докаже веднага след постъпването му на този пост. Убеден съм в него. Ще разчитам на него", добави Ананиев.