Решението е взето късно снощи на общо събрание на Ранобудните студенти.

По-късно те излязоха пред аулата на Софийския университет, за да обявят мотивите си - според тях тази форма на протест вече не е ефективна, а аулата се е превърнала в чакалня за оставка.

Сред студентите е имало обаче и мнения, че окупацията трябва да продължи.

Константин Голев заяви, че окупацията е извънреден протест и не може да се превърне в битовизъм. По думите му, ранобудните станали предвидими за правителството и излизат, за да са трън в очите му.

ешихме да прехвърлим дейността си извън това знаково, символно помещение и по този начин ще оставим НС единствената окупирана сграда в страната - окупирана от хора, които демонстративно отказват да чуят гласа на народа повече от половин година", обясни той.

Вижте снимки от студентската окупация >>>

Ранобудните са категорични, че не са станали жертви на политически фактори и казаха на журналистите, че могат да ги очакват на площада.

Борис Рангелов коментира пред Дарик, че е бил против падането на окупацията, защото не е ясно какви ще са действията на „Ранобудните студенти” след това.

"Не смятаме, че сега е времето за падане на окупацията, тъй като трябва да имаме ясна стратегия и визия за развитието на Ранобудните и окупацията”, обясни той.

По думите на Рангелов в сряда ще има ново общо събрание на недоволните студенти, на което се очаква да се реши какво ще правят.

Той бе категоричен, че няма разединение между студентите, а само различни мнения.

Ранобудните ще организират кръгли маси за положението в страната.

По-късно от Ректорското ръководство на СУ обясниха, че са удовлетворени от пълното възстановяване на нормалната работа в университета.

Следобед и благоевградските студенти от Югозападния университет прекратиха  окупацията на зала 501 на висшето училище.

Пълната окупация
бе обявена на 25 октомври 2013 г. Два дни по-рано Ранобудните студенти окупираха най-голямата аудитория на университета.

На 17 ноември 2013 г. студентите прекратиха пълната окупация и решиха да се преместят в Аулата, а в останалата част от университета да се провеждат учебни занятия.