Още при първата си среща в Черноочене вчера той установил бързо настъпила промяна в манталитета на местните. Според него хората са се отърсили от сковаващия ги до последните избори страх от монопола на ДПС и вече се чувствал свободният им дух, предаде БГНЕС.
„От два дни обикаляме. Виждам промяна, хората почнаха свободно да ме спират. Това по изборите в Джебел и в Черноочене беше почти невъзможно”, заяви днес в Джебел Рашидов, който беше водач на листата на ГЕРБ в Кърджали. Той припомни, че по време на кампанията в Черноочене се оказало невъзможно да организират среща с 10 човека на едно място. Вчера обаче се струпали 150 човека, „седнали, свободни хора”.
„Хората леко си вдигнаха главата. Сега всички ме спират, всеки иска да побъбрим, всеки да каже по няколко думи. Това означава, че се случва нещо, което е много полезно и добро. А това е, че хората започват да се отърсват от страха. В това има смисъл, защото хората имат реални проблеми и ние трябва да ги чуваме”, заяви още министърът.
Той подчерта, че е недопустимо народните избраници да забравят за електората си и да му се явяват веднъж на 4 години. „Когато човек е получил доверието на едни хора, редно е да не ги забравя. Защото хората точно от това са разочаровани - тези, които избират, взимат властта, отиват по етажите й и се явяват пред тях едва след 4 години. Тази практика е много порочна и отблъсква хората от името политик, депутат, министър. Мисля, че не трябва да се изпуска контактът с хората”, обясни министърът.
Рашидов се ангажира и с решаването на проблема с липсата на християнски храм и гробищен парк в джебелското село Припек, населено компактно с българомохамедани. Това обаче не можело да „стане мигновено”. „Хората в Припек са отворени и желаят да имат християнски храм и гробищен парк в Припек. Никой никому не пречи. Тук проблемът е как в рамките на този мандат да се намерят средства и да се изпълни желанието на припекчани”, уточни Рашидов.
По думите му в земеделското министерство има около 50 милиона лева, предназначени за читалищата по програмата за развитие на селските региони. „Аз се питам защо преди 4 години зам.-министърът, отговарящ за читалищата, не е използвал тези пари. Сега ние ще подготвим една програма, ще обиколим читалищата, театрите. Въпросът е, че пари има и за съжаление, са седяли много дълго, без да се използват по предназначение. Явно желанието е било да бъдат източени”, предположи министърът.
Той ще има поредица от срещи в своя избирателен район, за да благодари на хората, които на 5 юли 2009 г. гласуваха за ГЕРБ. Днес и утре министър Рашидов ще посети Ардино, Кирково, Припек и Бял Извор. Вероятно утре той ще бъде в Момчилград и Крумовград. За неделя е насрочена срещата му с директорите на културни институти и творци в Кърджали.