Така вътрешният министър Валентин Радев коментира факта, че МВР още от лятото на 2017-а е имало информация за планирано бягство на един от двамата рецидивисти, които преди два дни успяха да се измъкнат въоръжени от Софийския затвор.

"Дали сме съответната информация на затвора и те може би са предотвратили бягството му миналата година. Може би иначе е щял да избяга тогава", заяви Радев пред Нова телевизия.

Той поясни, че задачата на МВР е само да подаде сигнала към затворническите власти.

Увери обаче, че сега всички граници са затворени за избягалите рецидивисти.

"Разпитваме всички от обкръжението им, близки, роднини, тези с които са имали контакти преди да влязат в затвора, по време. Напредваме", посочи Радев. 

По  думите му следствието ще установи как пистолетът, който е имал Пелов, е внесен в затвора.

В МВР вече са постъпили около 100 сигнала за избягалите рецидивисти, работи се по всички, но малко от тях звучат сериозно.

По повод твърденията, че само една чистачка е опитала да спре бягството на двамата рецидивисти, министърът каза:

"Не е така с тази чистачка. Всички така го казвате. Има и един социален работник. Той е служител на затвора и се е затичал след тях. Те са стреляли срещу него. Чистачката не е осъзнавала какво се случва. Жената е искала да види и тя, защото не е повярвала какво се случва".

"Ситуацията с бягството от затвора е направо комична с това, което се случи - с тази чистачка, която реагира най-адекватно", коментира обаче главният редактор на вестник "168 часа" Слави Ангелов. 

"Тук проблемът очевидно си е в затвора - в начина, в правилата за охрана. Пазачите там работят в ужасни условия. А само затворник, който не се е сеитл, не е спечелил дело в Страсбург за тези ужасни условия. Като говорим, че те заслужават по-високи заплати, това е така. Но е факт, че там има и голяма корупция", изтъкна той. 

Според Ангелов двамата избягали престъпници първоначално ще бъдат заедно, но после по-умният може би ще се оттърве от другия.

"Явно трябва да бъде променена самата концепция по отношение на охраната на този тип затворници (с тежки провинения - бел.ред.). Наистина е необяснимо при какви режими се поставят такива лица и какви са мерките за сигурност, които се използват спрямо такива лица", заяви пък Валери Йорданов, бивш директор на СДВР.

Марешки също иска оставките на Радев и Цачева

Междувременно лидерът на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки заявип, че от морална гледна точка правосъдният министър Цецка Цачева трябва да си подаде оставката. Същото трябва да направи и вътрешният министър, особено след информацията, че от година се знае за готвеното бягство. Вчера от БСП поискаха оставките на двамата, но Цачева заяви, че ще го направи, ако премиерът Борисов го поиска, а Радев коментира, че е много лесно да се искат оставки.

„Трябва да се впрегнат службите, защото след тази новина за рецидивист, който се движи спокойно въоръжен из страната, нито един български гражданин не може да бъде спокоен за своето здраве и живот. Надяваме се и се молим на МВР да си свърши работата“, каза той пред bTV.


Бизнесмен платил бягството на затворниците?